Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Korist od saradnje u procesu “16+1” imat će i BiH i Kina

Bakir izetbegovic (3)

Bosna i Hercegovina i Kina moraju ojačati ekonomsku saradnju i obje strane će imati koristi od saradnje “16+1”, izjavio je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

U intervjuu za kinesku novinsku agenciju Xinhua Izetbegović je naglasio kako obje zemlje imaju snažnu osnovu za stabilno i prijateljsko partnerstvo.

“Možemo i trebamo proširiti našu ekonomsku saradnju u budućnosti kako bi svi imali koristi od toga”, kazao je Izetbegović.

Također je naglasio saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CEE) te saradnju 16+1.

“Ideja saradnje 16+1, koja povezuje Kinu, kao ekonomsku supersilu, sa drugim razvijenim ekonomijama u centralnoj i istočnoj Evropi, sjajna je vizija”, rekao je on, dodavši da od toga mogu imati koristi i Kina i naša regija.

Također je govorio o predstojećem Sarajevo Business Forumu u maju, na čijoj platformi će se održati i ekonomski i trgovinski forum “16+1”.

Po pitanju inicijative “Pojas i put”, Izetbegović je kazao kako je BiH spremna da ima svoju ulogu u tome, prenosi Fena.

“Mi imamo potencijal za rast, posebno u polju energetike i moramo se snažnije povezati s našom regijom, ali i ostatkom svijeta. Radimo na tome da razvijamo našu infrastrukturu, a Kina je dobrodošla da ima svoju ulogu u tom razvoju”, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

On je također naglasio kako obje zemlje trebaju povećati bilateralno razumijevanje.

“Postoje dva ključna polja koja smatram važnim za razumijevanje između Kine i BiH: kultura i turizam. Kineski gosti su više nego dobrodošli u našu zemlju i nadam se da će ih biti još u budućnosti. Također se nadam kako će mnogo više ljudi iz BiH posjetiti Kinu”, kazao je on.

Izetbegović je dodao kako je BiH predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji zbog čega je još interesantnija stranim investitorima, uključujući Kinu.

Naglasio je kako BiH predstoji još puno toga za uraditi prije nego što zahtjev bude prihvaćen, ali da je bh. strana spremna prevazići prepreke putem pregovora, kompromisa i strpljenja.