BiH

Izetbegović: Međunarodna zajednica mora povući crvenu liniju i zaustaviti Dodika

30/09/2015

Što se tiče SBB-a mislim da smo bez potrebe na jednom personalnom nivou ušli u jedan konflikt koji šteti Bošnjacima, pa samim tim i Bosni i Hercegovini – kazao je pored ostalog Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u emisiji „Interview 20“, Sanele Prašović-Gadžo koju emitira BHTV, komentirajući mogućnost formiranja nove parlamentarne većine sa SBB-om Fahrudin Radončić. 

Dodao je da je lično spreman, jer „ovo nije moj privatni biznis“.

– Neki moji povrijeđeni osjećaji, ponos i ostalo, ja sam spreman kao političar to ostaviti u drugi plan i raditi ono što je dobro za ovu zemlju, jer mi imamo ozbiljnih problema pred sobom i ozbiljnijih neprijatelja nego što smo jedan drugome – naglasio je Izetbegović.

On je ustvrdio da ne može pregovarati o ustupanju premijerskih pozicija nekoj političkoj partiji ali da se o svemu drugom može pregovarati, ali „opstanak države BiH s pravima definiranim u Ustavu za mene je prioritet“.

Izetbegović je također komentirao i najnovije poteze entitetskog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te kazao da „međunarodna zajednica mora sada jasno povući crvenu liniju i zaustaviti Dodika“.

Dodao je da će međunarodna zajednica morati da kreira mehanizme kojima će kažnjavati, jer u suprotnom, „moglo bi nas sviju koštati i međunarodnu zajednicu“ s obzirom da ljudi čine sve da se zemlja oporavi, da se ide integracijski ka EU.

Istakao je da značajnijih suštinskih promjena Dejtonskog sporazuma neće biti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.