Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Menadžment UKCS-a zaustavio finansijsko propadanje

sebija izetbegovic

Generalna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović kaže da je menadžment tog centra zaustavio finansijko propadanje i intenzivirao aktivnosti u vezi sa naplatom za izvršene poslove.

U intervjuu za Faktor istakla je da UKCS sada svoje obaveze plaća ravnopravno i ravnomjerno te da su dobavljači zadovoljni.

– Uredno smo plaćali ranije stvorene obaveze, vodeći računa o datumima prispjeća obaveza i procentualnom učešću dobavljača. Ukupno izvršena plaćanja iznose 30 miliona KM – navela je Izetbegović.

Uz velike napore, dodaje, uspjeli su promijeniti ugovore o cesijama koje je raniji menadžment potpisao, a koji su određeni broj dobavljača stavljali u prioritetan i povlašten položaj.

– Također, ranije potpisani ugovori čija bi realizacija nanijela štetu UKCS-u su prekinuti – naglasila je Izetbegović.

Navela je da su obustavljena bespotrebna službena putovanja, kupovina opreme i gomilanje nemedicinskog kadra.

Sada, istakla je, nema povlaštenih uposlenika koji mogu imati plaćena odsustva i po nekoliko mjeseci ne dolaziti na posao, a uredno uzimati plaću.

– Plaćamo samo one edukacije koje su zaista opravdane i koje će doprinijeti boljoj usluzi i kvalitetu rada u UKCS-u – ističe Izetbegović.

Govoreći o uslovima i opremi koju je evidentirala kontola, a koja nije korištena, kazala je da je dio stavljen u opticaj te da su hitno poboljšani uvjeti boravka pacijenata na Klinici za hematologiju i F2 odjelu interne medicine.

Uz pomoć društveno odgovornih firmi i donacija , kaže, sada sve blista od ljepote i čistoće.

– Uvjeti u kojima sam zatekla bolesnike i uposlenike su bili ispod ljudskog dostojanstva. Pacijenti su ležali u hodnicima i primali vensku terapiju, u istim sobama su bili žene i muškarci, toaleti u stanju raspadanja – pojasnila je Izetbegović.

Naglasila je da je pacijentima sada ljepši boravak, a osoblju mnogo lakše raditi.