Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon izbora nove vlade

Izetbegović: Mi polako gubimo pozicije

izetbegovic bakir nova

O odnosu sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem rekao je da ga skoro i nema

Predsjednik Stranke demokratske akcije gostovao je na Hayat televiziji gdje je govorio o posljednjim odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i o unutarstranačkom čišćenju.

“Bošnjaci će tek da osjete pogubnost onoga što im se sprema. Mi polako gubimo pozicije. Vrlo pažljivo sam izabrao pozicije s kojih možemo da branimo državu, ali jedna po jedna se gubi. Kao što je rekao Dodik ovom državom će da vladaju Srbi i Hrvati. Kad su Cvetković i Maček dogovarali podjelu BiH, Maček je pitao Cvetkovića kako ćemo dijeliti, on je rekao u dijelovima u kojima je većina Srba biće Srpska… a šta sa onima u kojima su Bošnjaci i on kaže smatrat ćemo da ne postoje. Neću da kažem da je stanje danas tako, ali ima toga da se Bošnjaci ne pitaju, da im se košulja dotegne – RS-om vlada Dodikova strana, a da u Federaciji se ne može ništa bez HDZ-a i Čovića” rekao je Izetbegović.

O odnosu sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem rekao je da ga skoro i nema.

“Zadnji kontak je bio kad me je pozvao u Mostar, kad sam rekao da neću. Više nije bilo kontakta. Jedno su Hrvati, drugo HDZ i treće predsjednik HDZ-a. Ne bi trebale želje za osvetama biti u politici. Mi moramo popravljati odnose sa Hrvatima i sa Srbima naravno. Što se tiče Čovića, tu je nažalost stvar završena. Što se tiče Hrvata radit ćemo da imamo bolje odnose”, istakao je Izetbegović.

O eventualnom odlasku sa čela stranke Izetbegović je kazao da nema razloga za promjene.

“Te priče o nekim čišćenjima i nekim velikim reformama unutar SDA… Čemu? Ne mijenja se struktura onih koji pobjeđuju, ne mijenja se ni trener, ne mijenja se tu ništa bitno. Poneko čišćenje, treba odstranjivati one koji se upuste u ono u šta se ne treba upustiti, toga bude u velikim strankama. Mi to čistimo bez velike pompe. U ovom trenutku imamo najjaču strukturu SDA ikada”, naglasio je Izetbegović za Hayat.