Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Mirit ćemo se sa Srbima i Hrvatima, ali zlikovcima nećemo oprostiti

izetbegovic_konjic_6korpus_2

U sklopu obilježavanja 24. godine formiranja 6. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u mjestu Krušćica kod Konjica uz prigodan program i učenje Fatihe šehidima Bosne i Hercegovine svečano je otvorio spomen kompleks “Milaševica“, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon prigodnog odavanja sjećanja šehidima tog kraja, uz polaganje cvijeća spomen kompleks je svečano otvorio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zajedno sa Izom Šoljićem, ocem Muje Šoljica, bosanskog šehida.

Govoreći o ratnom putu i značaju 6. korpusa BiH i iskušenjima tadašnjeg i sadašnjeg vremena Izetbegović se osvrnuo na riječi prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića koje su se prilikom svečanosti čule putem audio zapisa “Branite vaša prava, ne dajte vaša prava“.

“Svaki put se uzbudim kad čujem riječi rahmetli predsjednika. Pokazao je po čemu se razlikuju lideri od političara. Ostavio nam je obavezu da se potrudimo. Prošlo je 25 godina od kad je napadnuta naša zemlja. Neki za 100 godina ne prožive ono što smo mi doživjeli. Tako je 1993. godina je bila dno rata i ovoga naroda. Nikad toliko nije bilo protjerivanja, silovanja i ubijanja“, podsjetio je Izetbegović.

On je dodao da se sve promijenilo s osnivanjem 6. korpusa, a od 1995. godine kako ističe znalo se samo za pobjede.

„Mi smo se iznijeli i obranili zemlju čast i obraz zato što volimo i poštujemo ovu zemlju. Zato smo pobjedi. Mi smo bili moralni pobjednici tog vremena, kazao je Izetbegović.

Sada se kako je istakao otvaraju novi apetiti i napada istina o ovome ratu.

„Nagrađuju Karadžića u Banja Luci, daju podršku Ratku Mladiću, a u hrvatskom faktoru nas uvjeravaju da Herceg-Bosna nije udruženi zločinački pothvat. Mirit ćemo se sa Srbima i Hrvatima, ali zlikovcima nikada nećemo oprostiti. Sveta knjiga kaže da se nakon rata treba miriti s protivnicima, ali ne s našim silnicima“, poručio je Izetbegović.

Najgori izdajnici su, kako je zaključio, “domaći”, a bilo ih je, kako naglašava, u bošnjačkim redovima.

“Hvala vam što se sjetite rahmetli Alije. On to zaslužuje“, kazao je Izetbegović te napomenuo na izjave svjetskih moćnika koji su tvrdili da ne bi bilo BiH da nije bilo Alije Izetbegovića.

“BiH je branilo 200.000 hrabrih ljudi. Da nisu vjerovali u njega ne bi bili jedinstveni. Mi se nećemo umoriti dok BiH ne bude ono za sto smo se počeli boriti prije 25 godina, jedinstvena zemlja svih nas”, poručio je Izetbegović.