Izetbegović: Može se krenuti u formiranje vlasti bez SDA, ali to im ne bih preporučio

bakir izetbegovic (1)

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je večeras političku situaciju u BiH nakon izbora koji su održani 7. oktobra.

„Za sada nismo razgovarali konkretno sa drugim strankama o uspostavi vlasti. Još uvijek su pregrijane emocije. To unosi lošu atmosferu“, rekao je Izetbegović gostujući u Dnevniku D FTV-a.

Komentarisao je i najave da će više stranaka uspostaviti vlast bez SDA.

„SDA je pobijedila na izborima za sve nivoe vlasti. Hladne glave treba krenuti u pregovore. Ovoj zemlji treba široka koalicija bazirana na programu. SDA u najvećoj mjeri predstavlja bošnjački narod. Vrlo je rizično pokušati takvu strukturu iščupati. Mogu se oni udružiti, ali ne bih to preporučio. Uvijek je bolje napraviti kompaktnu vlast, nego napraviti blok od 15 subjekata, bez vezivnog tkiva. Ne vjerujem da će to trajati i da će donijeti dobro Bosni i Hercegovini“, kazao je Izetbegović.

On je dodao da pojedine stranke žele da grabe budžete, konkretno u Kantonu Sarajevo koji raspolaže velikim finansijskim sredstvima.

Izetbegović je kazao i da ne postoji stranka s kojom SDA ne bi koalirala u ovom trenutku.

Osvrnuvši se na migrantsku krizu u BiH, Izetbegović je naveo da je „humanitarna katastrofa“ prejak izraz za trenutnu situaciju.

„Migrantima nije cilj da ostanu u BiH, oni žele u EU. Vijeće ministara BiH i niži nivoi vlasti trebaju učiniti više“, rekao je Izetbegović.