Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Može se očekivati usvajanje Zakona o akcizama BiH

Bakir Izetbegovic45667

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da u jednom paketu treba riješiti niz stvari, a ne samo izvući ono za šta ste vi zainteresovani i s time raditi neke ultimatume, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnim ucjenama HDZ-a prema SDA u Parlamentu da će glasati za Zakon o akcizama BiH ako SDA glasa za Izborni zakon, Izebegović je kazao da takvih ucjena nema.

“SDA, naravno, neće pristati ni na kakve ucjene. Iz HDZ-a su rekli da je to proba odnosa, pa mi smo već odavno na probi odnosa. Ima čitav paket stvari koje bi mi trebali riješiti, izaći jedni drugima u susret, npr. ugovor sa Islamskom zajednicom koja jedina nema ugovor sa državom, a koji već dvije godine stoji u Predsjedništvu”, pojasnio je Izetbegović.

Kako je kazao, općeniti odnos prema sveštenicima, imamima, vjerskim zajednicama bi trebao biti drugačiji kada je u pitanju njihova imovina, penzije, socijalno i zdravstveno osiguranje.

“Na terenu, na niz mjesta imamo nametanje tamo gdje je dominantniji jedan narod, hrvatski nad bošnjačkim ili obratno… Treba niz tih stvari riješiti u jednom paketu, a ne samo izvući ono za šta ste vi zainteresovani i s time raditi neke ultimatume”, istakao je Izetbegović.

On je mišljenja da se može očekivati usvajanje Zakona o akcizama BiH u Parlamentu.

“Mada se naravno kod nas nikad ne zna. Mislim da možemo. Treba donijeti niz mjera koje će ublažiti posljedice uvođenja akciza. Naši poljoprivrednici su najslabije subvencionirani u regionu”, naglasio je Izetbegović.

Komentarisao je i izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da Izborni zakon BiH najvjerovatnije ide u Predstavnički dom kazavši da je HDZ tu “krenuo jednostrano”.

“U ovoj zemlji vi ne možete ništa jednostrano uraditi. U njoj uvijek imate četiri ili pet koalicionih partnera, treba se dogovoriti, kao što sam kazao, u jednom širem paketu, a ne samo o jednom segmentu za koji ste vi zainteresovani i pri tome modificirati ranije neke dogovore. Kada je u pitanju rješavanje izbora člana Predsjedništva. Također, mi smo isključivo zainteresirani za rješavanje tog pitanja u sklopu rješavanja pitanja Sejdić-Finci. Mislim da je HDZ krenuo bez Sejdić-Finci. Ide se jednostrano, sa reduciranim i modifikovanim rješenjima i ne bih rekao da će to, ne samo ovaj put, već općenito moći proći”, dodao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.