Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrh SDA analizirao izborne rezultate: Srebrenica je jedini neuspjeh (FOTO)

BiH

sda

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da je SDA na lokalnim izborima u BiH postigla historijski i najbolji rezultat u 21. vijeku, koji nije napravljen od smrti bivšeg predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

– Može nam se desiti da na njega baci sjenku Odluka Ustavnog suda danas. Nadam se da neće biti takva – da baci sjenku u vezi sa Srebrenicom – kazao je Izetbegović na današnjem predstavljanju izbornih rezultata stranke u Sarajevu.

Prema potvrđenim rezultatima izbora, SDA će, kaže, imati vijećnike – odbornike u ukupno 88 gradova odnosno općina u BiH.

– U Šipovu, Usori i Kupresu osvojeni su mandati, u kojima do sada to nije bio slučaj. U Kantonu Sarajevo važna nam je pobjeda čime je potvrđeno da je SDA najjača urbana stranka u BiH. Najjača smo probosanska stranka u Skupštini Brčko Distrikta – konstatovao je Izetbegović.

SDA je osvojila 592 vijećnička, odnosno odbornička mandata bez Općinskog vijeća Stolac, što govori da ova stranka, kako kaže, ima više 54 mandata u odnosu na prošle izbore.

– Poseban napredak zabilježen je u Kiseljaku, Bugojnu i sarajevskim općinama Trnovu, Ilijašu, Hadžićima i Ilidži, u Tuzli, Vitezu i Živinicama – potcrtao je Izetbegović dodajući da SDA sa Savezom za bolju budućnost (SBB) ima 34 načelničke pozicije.

Mišljenja je da su pozicije načelnika priča za sebe budući da “ne korenspodiraju sa snagom stranke i odgovorom naroda”. Tako je, dodaje, naprimjer SDA načelnik u Tešnju osvojio 50 posto glasova više, a SDA tri posto manje u odnosu na 2012. godinu – istakao je Izetbegović.

Neuspjeh ovogodišnjih izbora predstavlja jedino izbor načelnika u Srebrenici, gdje je SDA pružila svu podršku kandidatu Ćamilu Durakoviću.

– Predsjednik Općinske komisije Stolac, kršeći Izborni zakon, spriječio je najvjerovatnije izbor, kandidata SDA Salmira Kaplana za načenika Općine Stolac. Pojedini članovi Centralne izborne komisije, zloupotrebom položaja sprečavaju donošenje obavezne odluke o datumu ponovljenih izbora u Stocu, koji su prekinuti 2. oktobra. Oni ne rade svoj posao i pokušavaju da budu istražni organi, pa neka upute te organe da utvrde šta se dešavalo na lokalnim izborima, a njihovo je da organizuju izbore – poručio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Uime novoizabranih načelnika, rukovodstvu, članovima i simpatizerima SDA, obratio se načelnik Kaknja Nermin Mandra navodeći da će načelnici biti fokusirani na realizaciju izborne platforme.

– Brzina i tempo zavisit će od naših umijeća i iskorištavanja resursa lokalne zajednice. Sve protukandidate pozivamo na razmjenu mišljenja da bismo radili na budućnosti BiH. Ukazat ćemo respekt svakom radniku koji ima poduzetničku ideju i pokaže želju da osigura prosperitet – kazao je Mandra.

Poručio je da novi načelnici obacuju sve stereotipe da se za velike projekte trebaju čekati druga vremena, i zato će biti u službi naroda zavičaja i domovine.