Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović na Samitu 100: Region ima kapacitet i kreativni potencijal

IMG_8100

Tokom predsjedničkog panela u okviru Samita 100 jasno se osjetila nova svijest o mogućnostima država u regionu, svijest o njegovom kapacitetu i kreativnom potencijalu – izjavio je večeras predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Naglasio je da zajedničkom akcijom politike i biznisa stvari u regionu mogu i moraju da krenu nabolje.

– Večeras ovdje nije nedostajalo evropskog entuzijazma, svi zajedno potvrdili smo spremnost da čvrsto idemo ka EU, ka članstvu u NATO, da svakodnevno popravljajući zakone stvaramo bolje uslove za živote naših građana – istakao je Izetbegović.

IMG_8025

Govoreći o zaključcima ovog skupa naveo je da se mogu odnositi na  međusobno povezivanje, ubrzano rješavanje problema, sveukupnu dinamizaciju procesa, brži protok roba, izgradnju infrastrukture, veći pritisak biznisa na politiku s ciljem napretka i drugo.

– Treba da nastavimo da idemo u tom smjeru i da dodamo gas. Smatram da će i ovaj samit i sutrašnji sastanak Brdo-Brioni procesa ostvariti dobre i ozbiljne rezultate – naveo je Izetbegović.

Učesnici Brdo-Brioni procesa, u okviru predsjedničkog panela “Dogovor za novo doba”, prisustvovali su večeras u Sarajevu Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope čiji je pokrovitelj Predsjedništvo BiH.