Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak procesa Brdo-Brijuni: Prošlost se ne može promijeniti, budućnost može

BiH

IMG_20160529_141257
Foto: I. Kralj

Usaglasili smo se da bez stabilnosti nema napretka te da je odgovornost za kreiranje stabilnog okružnja u ovoj regiji na nama samima. Budućnost svih odnosa u regiji zavisi o našoj iskrenoj spremnosti da prevaziđemo naše razlike, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović po završetku sastanka procesa Brdo-Brijuni koji je okupio predsjednike zemalja regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je, obraćajući se novinarima u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), istakao kako se prošlost ne može promijeniti, ali budućnost može.

Prema njegovim riječima, predsjednici zemalja regiona složni su da se međudržavni odnosi “ne grade samo od samita do samita”.

“Zato smo se obavezali da ćemo graditi povjerenje iskrenim dijalgom u cilju rješavanja naših razlika, da ćemo podržavati procese integracija u EU, da ćemo preuzeti konkretne radnje na rješavanju otvorenih pitanja, da ćemo se uzdržati od retorike koje proizvode netrpeljivost u regionu, da ćemo tražiti rješenja na pitanjima koja nas pogađaju kao što su terorizam i izbjeglička kriza, da ćemo raditi na unapređenju obrazovnih prilika kako bi spriječili odliv mozgova, da ćemo unaprijediit našu povezanost kroz projekte infrastrukture i drugih, da ćemo nastaviit sa uvođenjem standarda Evropske unije”, rekao je Izetbegović.

IMG_20160529_141355

Kompletne Evropske unije nema bez svih država na ovom prostoru i u tom smislu se nadam da ćemo naći unutrašnje snage za međusobnu saradnju, izjavio je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je na konferenciji za medije poručio da je tokom plenarnog sastanka vidio da se nervoza i briga u međunarodnoj zajednici i Evropi seli i na područje država inicijative Brdo-Brijuni i u tom smislu je upozorio da će EU u narednim mjesecima baviti više samom sobom nego procesima širenja.

“Moje glavno upozorenje mojih kolegama i prijateljima da će se u sljedećim mjesecima EU baviti više samom sobom nego procesom širenja. To ne smije ugroziti proces reformi u državama koje apliciraju za ulaz u EU i NATO, ali ti procesi moraju ići naprijed”, poručio je Pahor.

IMG_20160529_141500

Na kraju je podvukao da EU nije kompletirana bez svih država na ovom prostoru Jugoistočne Evrope.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako je sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem imala “otvorenu raspravu” te istakla kako “Hrvatska ne blokira niti želi blokirati pristup Srbije Evropskoj uniji.

Grabar-Kitarović je istakla kako je “zabrinuta razvojem događaja kada je riječ o evroatlantskim integracijama zemalja Jugoistočne Evrope” od posljednjeg procesa Brdo-Brijuni održanom u Zagrebu prošle godine.

“Dobra je vijest da je Crna Gora potpisala ugovor o pristupanju NATO-u. Isto tako želimo vidjeti napredak i Makedonije i BiH i svih država za članstvo u EU. U ovom trenutku smo između zamora proširenjem i reformama nedostatkom optimizma. U duhu zajedničke saradnje i dobrosusjedskih odnosa želimo nastaviti na političkoj potpori procesu proširenja. Želimo i druge vidove saradnje na prostoru sigurnosti, pitanja migracija i drugih pitanja”, poručila je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je na razgovor koji je obavila sa Nikolićem.

“Želim reći da smo Nikolić i ja vodili otvorenu raspravu. Napominjem da Hrvatska ne blokira niti želi blokirati pristup Srbije u EU. Međutim, ono na čemu ćemo ustrajati jeste ispunjenje svih mjerila i kriterija za članstvo i danas sam pozvala Nikolića da Hrvatska i Srbija sjednu zajedno za stol i dogovorom riješimo ova pitanja”, istakla je.

IMG_20160529_141411

Podsjetila je kako “neće govoriti o detaljima razgovora sa Nikolićem”

“Ponavljam, pozvala sam da Srbija i Hrvatska sjednu za stol. Mi znamo koliko su teška pristupanja Evropskoj uniji. U konačnici, sve što je učinjeno, Hrvatska je danas bolja zemlja i sve u procesu pristupanja je na korist svih građana Hrvatske kako većinskog, tako i nacionalnih manjina”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella, koji danas boravi u Sarajevu kao počasni gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa, poručio je da je njegova zemlja uvjerena da EU neće biti potpuna sve dok dio nje ne postanu sve zemlje Jugoistočne Evrope.

Mattarella je zahvalio na pozivu da učestvuje na ovogodišnjem regionalnom sastanku u Sarajevu i istakao da za njega i njegovu zemlju to predstavlja čast, a također da ponovi “snažno prijateljstvo između Italije i svih zemalja Jugoistočne Evrope”.

“Prijateljstvo i podrška koje je Italija davala i nastaviće davati procesu euroatlanskih integracija je neupitna. Italija je uvjerena da EU neće biti potpuna sve dok ne uključimo sve zemlje Jugoistočne Evrope, sve zemlje koje su zastupljene na današnjem sastanku procesa Brdo-Brijuni. Stoga Italija želi prenijeti svoju podršku da se to postigne na najbrži mogući način”, rekao je italijanski predsjednik.

Također je istakao da se izazovi s kojima se svijet danas suočava ne mogu biti rješeni samo od strane jedne zemlje, veće zahtijevaju saradnju.

IMG_20160529_141342

“Izazovi poput migracija i ekonomske krize i terorističkih prijetnje ne rješava jedna država, to su fenomeni koji se mou rješavati kroz saradnju i zajedničke politike. Italija je ubjeđena u značaj završetka širenja EU s učešćem ovih zemlja i svakako proširenog procesa”, izjavio je Matarella.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Slovenije Borut Pahor, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Hashim Thaci, predsjednik Kosova, Gjorge Ivanov, predsjednik Makedonije, Bujar Nishani, predsjednik Albanije te predsjednik Italije Sergio Mattarella kao počasni gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa.

Lideri zemalja regiona na današnjem sastanku razgovarali su o pitanjima ekononije i ekonomske saradnje, a potencirani su i zajednički projekti iz oblasti energetike, prometa te zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

anadolija baje

Današnjem sastanku, uz domaćine ovogodišnjeg regionalnog samita, članove Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića, prisustvovali su predsjednik Slovenije Borut Pahor, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Hashim Thaci, predsjednik Kosova, Gjorge Ivanov, predsjednik Makedonije, Bujar Nishani, predsjednik Albanije, te predsjednik Italije Sergio Mattarella kao počasni gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa.

Proces Brdo-Brijuni pokrenule su Slovenija i Hrvatska 2013. godine s ciljem osnaživanja regionalne saradnja i rješavanjem otvorenih pitanja kako bi se dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Izetbegović je istakao kako će domaćin procesa Brdo Brijuni 2017. godine biti Republika Makedonija.