Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović na skupu SDA na Ilidži: Nismo dozvolili podjelu Bošnjaka

sda-ilidza1

Obraćajući se pred više hiljada okupljenih u dvorani KSC na Ilidži, na centralnom predizbornom skupu Općinskog odbora SDA, predsjedavajući Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović podjetio je da je prvi predsjednik RBiH rahmetli Alija Izetbegović poručio da se ne smije dopustiti podjela bošnjačkog naroda jer će to voditi podjeli BiH.

I skoro da su bili u tome uspjeli. Nigdje nije bilo toliko stranaka i strankica kao među Bošnjacima. Radilo se na atomizaciji bošnjačkog biračkog i političkog tijela. Bošnjaci su napravili više od stotinu stranaka koje se, naravno, odmah međusobno svađaju i prepiru, mrze se… Uvjeren sam da bi sada i rahmetli Alija Izetbegović i rahmetli Sulejman Tihić bili zadovoljni ovim što radimo. Prije svega, nismo dozvolili tu podjelu Bošnjaka i napravili smo u jednom momentu preokret koji niko nije očekivao – rekao je Izetbegović.

Govoreći o tom preokretu, Izetbegović je kazao da se SDA zbližio sa SBB-om, najjačom konkurentskom strankom među Bošnjacima, te da je nakon višegodišnjih nesuglasica postignuto primirje među liderima dvije stranke, a zatim je napravljena koalicija koja svakim danom sve bolje sarađuje. Također, podsjetio je da je bilo sumnje u rezultate ove koalicije.

sda-ilidza3

– Ako Bošnjaci ne vjeruju ponekad u procjenu svojih lidera, neka poslušaju onda šta kažu oni koji ih ne vole, a prva reakcija iz Beograda bila je da to nije dobro da se Bošnjaci na takav način zbliže. Odmah se po tome znalo da je to jako dobro – kazao je Izetbegović.

Zelena maramica i plava kravata

SDA je izbornu kampanju počela u Jajcu, a gost skupa bio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

-Nosio je zelenu maramicu i plavu kravatu, te rekao da te dvije boje kad se ujedine onda onim crvenim i narandžastim mjesta nema. I ja mislim da će nam zadugo biti dovoljne te dvije boje kojima je Allah dž. š. obojio čitav dunjaluk, i nebesa i mora i rijeke i pašnjake i šume… – kazao je predsjeednik SDA.

Podsjetio je da su reformski procesi osam godina bili u zastoju i da su sada konačno pokrenuti, te da BiH sada ide ka NATO-u i ka članstvu u Evropskoj uniji. Istaknuo je kako je usvojen dokument Pregled odbrane, čime je i prva kasarna u Republici Srpskoj uknjižena na sudu kao državna imovina u RS-u, a za koju je Milorad Dodik kazao da tu presudu neće ispoštovati.

Dodao je da NATO okuplja zemlje koje imaju 17 posto stanovništva u svijetu, koje proizvode 80 posto svjetskog produkta i skoro 100 posto novih tehnologija i kreativnih rješenja. Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Izetbegović je kazao kako iz Republike Srpske nisu prihvatali Mehanizam koordinacije i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju „ali su ga mudrom politikom čelništva SDA ipak prihvatili“.

– Ljetos je izgledalo nevjerovatno da se ove dvije stvari mogu uraditi. Ipak, sve to je urađeno i nama je čestitano. BiH je pokrenuta na evropskom putu i na njenom NATO integracijskom putu zahvaljujući sposobnim ljudima i premijerima iz SDA – rekao je Izetbegović.

Govoreći o Reformskoj agendi, za koju se vjeruje da ju je je uradila Međunarodna zajednica, Izetbegović je kazao da je napisana u SDA.

-Ona je 55 posto implementirana na državnom nivou i skoro trećina na federalnom nivou i rezultat je da imamo najbrže rastući BDP, najveći porast investicija i industrijske proizvodnje kao i pokrivenost uvoza izvozom u regionu – naglasio je Izetbegović.

Izaberite Senaida Memića

Dodao je da ljudi još ne osjećaju pozitivne pomake, ali da su oni značajni. Naglasio je da se njegovo obećanje o 100.000 radnih mjesta za deset godina ispunjava mnogo brže, te iznio podatak da je za 17 mjeseci zaposleno 25.000 osoba, od čega 2.500 na području općine Ilidža.

sda-ilidza2

Poručio je prisutnima da je jedini put kojim SDA vodi zemlju put prosperiteta, stabilnosti i sigurnosti nasuprot konfuzije i mraka koji nudi RS.

-Zato je važno da ponovo izaberete hadžiju Senaida Memića, jer imat ćete ćovjeka koji nije iz neke strakice, nego iz SDA, i koji može uvijek mobitelom pozvati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, premijera FBiH i kantona, te ditektore javnih preduzeća i ministre – naglasio je Izetbegović, dodavši da SDA ima odgovor na svako pitanje i rješenje za svaki problem.