BiH

Izetbegović najavio moguću reviziju tužbe protiv Srbije

28/03/2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je mogućnost revizije postupka po tužbi protiv Srbije za genocid.

On je rekao da će to biti učinjeno ako bude novih elemenata, a na osnovu presude izrečene ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.

Izetbegović je novinarima rekao da se presuda pažljivo analizira.

“Udubiće se u samu presudu (Karadžiću) i njenu sadržinu i vidjećemo ima li novih elemenata. Ako ih bude, nećemo bježati od toga. Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenućemo reviziju, ali potreban nam je novi dokaz”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da bi bilo najbolje da Srbi i Bošnjaci pažljivo pročitaju cijelu presudu i da na osnovu sudski potvrđenih činjenica pokušaju popraviti uzajamne odnose.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. kao neutemeljenu odbacio tužbu BiH protiv SRJ, odnosno protiv Srbije za agresiju i genocid.

Tom je presudom ujedno ostavljena je mogućnost BiH da u roku od deset godina pokrene postupak njene revizije ukoliko u tom razdoblju prikupi i podnese nove dokaze kojima bi poduprla svoju tužbu.

Rok za pokretanje postupka revizije ističe u februaru 2017.

Komentari

1 Comment

  1. priština99

    28/03/2016 at 20:36

    Prava predizborna. Hajde bježi. Opet ćeš dati nekog Softiča – prodanu dušu!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.