Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDA

Izetbegović nakon sastanka s Čovićem: Nisam optimista

bakir izetbegovic

Vijeće ministara će ići relativno brzo, već u januaru po svoj prilici,

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon susreta s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem istakao da je SDA dostavila Čoviću prijedlog programa za buduće djelovanje te da nije bilo primjedbi na to, piše Anadolija.

”Mislim da se koalicija SDA i HDZ podrazumijeva i na državnom i federalnom nivou gdje ove stranke čine većinu. Mi smo dostavili HDZ-u prijedlog programa i Čović nema nekih posebnih primjedbi na to”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je ipak da nije optimista kada je u pitanju formiranje federalne vlade.

”Mir, stabilnost BiH, nastavak procesa pomirenja, stabilizacije prilika, reforme na europskom i NATO putu, unutrašnje integriranje BiH, integriranje u ove dvije asocijacije, masovna izgradnja za koju su stvoreni preduslovi zajednički su prioriteti i na tome se zasniva. Gospodin Čović insistira naravno na Izbornom zakonu koji bi riješio problem onako kako ih vidi HNS i HDZ. Mi smo spremni nastaviti pregovore i imali smo dobre namjere i prilikom usvajanja aprilskog paketa, spremni smo podržati ono što je gospodin Fulle svojevremeno predlagao. Vijeće ministara će ići relativno brzo, već u januaru po svoj prilici, a s federalnom vladom ni ja ni on nismo optimisti”, kazao je Izetbegović.