Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović nakon sastanka s Tuskom: Ponekad se čini da u BiH krize ne prestaju

tusk u sarajevu

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH danas je u Sarajevu s predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) potpisao ugovore o finansiranju dviju dionica koridora 5C, Zenica sjever i Mostar jug. U ime EIB-a ugovore su postpisali Matteo Rivellini, šef Odsjeka za kreditiranje za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan i Massimo Novo, šef Odsjeka za pravne poslove. Ceremoniji su prisustvovali Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Donald Tusk, predsjednik Vijeća Evrope, koji su prethodno održali sastanak kojem su prisustvovala i preostala dvojica članova kolektivnog šefa države Dragan Čović i Mladen Ivanić. Nakon sastanka Tusk je bh. političarima poručio da su pomirenje i saradnja, mir i prosperitet, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izetbegović se Tusku zahvalio na njegovoj kontinuiranoj podršci BiH na evropskom putu.

“Vaša posjeta regionu i BiH veoma je značajna, naročito nakon objavljivanja strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan u sklopu priprema za samit EU-Zapadni Balkan idućeg mjeseca u Sofiji. To je prvi takav samit u tom formatu nakon 15 godina i samita u Solunu. Predstavlja istorijsku priliku da se pošalje snažna politička poruka o evropskoj perspektivi zemalja regiona”, rekao je Izetbegović te kazao da će se rado odazvati pozivu za učešće na samitu u Sofiji i da će on predvoditi bh. delegaciju.

Dodao je da je tokom razgovora podsjetio Tuska na svu kompleksnost donošenja odluka u BiH u želji da se bolje razumije izvjesna sporost kretanja BiH na evropskom putu.

“Ponekad idu loše poruke iz BiH, ponekad se čini da u ovoj zemlji krize ne prestaju. Ustvari, stanje odnosa u BiH je puno bolje od onoga što je percepcija i slika koju šalju mediji iz nje. Unatoč izazovima i otporima i čitavoj kompleksnoj strukturi, u protekle tri godine ostvarili smo značajne pomake”, naglasio je Izetbegović.

On je rekao da će infrastrukturalni bum u BiH tek krenuti, a u sklopu toga je spomenuo i današnje potpisivanje ugovora sa EIB-om o finansiranju izgradnje dviju dionica koridora 5C ukupne vrijednosti 150 miliona eura.

“Zamolio sam gospodina Tuska da nam pomogne da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta. Dakle, onog koje će zadovoljiti hrvatske interese, ali i zaštiti bh. prava”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva i nastavio:

“Evropski put BiH je bio godinama u zastoju i tek kroz njemačko-britansku inicijativu, koju je EU prihvatila, pokrenuli smo se iz tog zastoja. Promjenom redoslijeda prioriteta od lakšeg ka težem. Na taj način smo ostvarili značajne iskorake. Predsjedništvo BiH je bilo lider u ovom procesu. Svaku sjednicu već preko godinu dana počinje s prvom tačkom dnevnog reda euroatlantske integracije BiH.”

Ivanić se zahvalio Tusku za lični doprinos, ali i institucija EU koje su za samit u Sofiji pripremile dodatnu podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

“Mi iz BiH treba da ohrabrimo prijatelje iz EU, mi im trebamo dati argumente, a to znači da moramo s više optimizma, manje sukoba i više kompromisa, zajednički nastupiti. Takvim pristupom i stvaranjem takvog ambijenta pomoći ćemo prijateljima da nam pomognu i to je naša velika obaveza”, smatra Ivanić.

Hrvatski član Čović nije propustio priliku da se i on dotakne teme vezane za izgradnju Pelješkog mosta:

“Pitanje Pelješkog mosta je pitanje Republike Hrvatske, a ne BiH. Oko toga imam vrlo jasan stav. Ured hrvatskog člana Predsjedništva u svim institucijama BiH i ja bih zamolio da i ovaj put ta pitanja ne stavljamo na dnevni red kada nam dolaze prijatelji, jer time ne pomažemo sebi, niti izgradnji tog projekta. Pelješki most je projekat od interesa za BiH, za jug BiH u turističkom, prometnom, gospodarskom smislu i mi ga kao takvog podržavamo i zahvaljujemo Evropskoj uniji što je pomogla takav projekat, a nadam se da ćemo se mi vrlo brzo razumijeti u BiH da ovako osjetljive stvari s našim susjedima prvo dogovorimo u institucijama BiH, pa onda izlazimo u javnost”, istakao je Čović.

Tusk je zaobišao temu Pelješkog mosta te se fokusirao na predstojeći samit u Sofiji i evropsku perspektivu BiH:

“Želim da kažem tri stvari vezane za samit u Sofiji. Prije svega, to je samit kojim će se potvrditi evropska perspektiva za cijeli Zapadni Balkan. EU je najpouzdaniji partner Zapadnog Balkana, ujedno je i najveći investitor, najveći donator i najveći trgovinski partner za cijelu regiju. To je isto i u slučaju vaše zemlje. Ono što je važnije nego trgovina to su naša politička partnerstva i zajedničke demokratske vrijednosti. Kao drugo, na samitu će se pokušati unaprijediti program povezivosti ljudi, digitalizacije i infrastrukture. Želimo da povežemo Balkan i EU kroz konkretne projekte”, kazao je Tusk te dodao da je važno reći da se kredit EIB-a odnosi na dvije dionice koridora 5C:

“Jednog dana to će biti dio transportne rute ponovno ujedinjenje Evrope, koja pomaže da se poveže mediteranska regija sa centralnom Evropom.”

Tusk je zatim napomenuo i treću važnu stvar vezanu za skori samit u Sofiji.

“Moramo bolje da sarađujemo kako bi se zajedno oduprijeli sigurnosnim izazovima. Balkanska sigurnost je evropska sigurnost. Svima nam je jako važno da još više investiramo, da se bolje suprotstavimo nelegalnim migracijama, organizovanom kriminalu i terorizmu. To će isto tako biti teme diskusije na samitu”, kazao je Tusk.

Predsjednik Vijeća Evrope naglasio je da je EU spremna da nastavi ispunjavati obećanja i da pomogne BiH u njenim nastojanjima.

“No, brine nas jedno pitanje, a to je vezano za izbornu reformu. EU zaista želi da se ovaj trenutni zastoj adekvatno riješi na način koji će biti u najboljem interesu vaše zemlje. EU nas uči da međuetničke i međuvjerske tenzije samo donose probleme i ne doprinose dobru. Istorija EU nas uči da pomirenje zaista jeste moguće čak i među zakletim neprijateljima, koji su to bili vijekovima. Rezultat pomirenja i saradnje je mir i prosperitet i bolji život za sve građane”, zaključio je Tusk.