skup u mejdanu

Izetbegović: Narod voli mladolikog i vitalnog Fadila Novalića, narod voli SDA

bakir

Okupljenima se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović

U dvorani Mejdan u Tuzli održan je veličanstven skup Stranke demokratske akcije, na kojem su predstavljeni kandidati SDA za sve nivoe vlasti sa prostora Tuzlanskog kantona.

Kako je saopćeno, pred punim Mejdanom se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjendištva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da je kampanja SDA počela prije mjesec dana u Živinicama, te da je tokom kampanje obišao skoro sve čaršije Tuzlanskog kantona.

– Narod voli SDA, cijeni rad dvojice svojih premijera, mladog Irfana Halilagića i starijeg, ali mladolikog i vitalnog Fadila Novalića. Čestitam obojici. Idemo, ako Bog da, ka pobjedi – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da Vlada Tuzlanskog kantona predvođena SDA-ovim premijerom Irfanom Halilagićem ima nafaku, jasan program i osjećaj za probleme svog naroda, te da sredstva usmjerava prema onima kojima su najpotrebnija.

– A da nafake bude, potrudila se Vlada FBiH. Kantonalnim vladama je doznačila velike iznose, a Vladi TK najveći, skoro 39 miliona KM u ovoj godini, plus šest miliona općinama i gradovima. Sljedećih 40 miliona KM će stići početkom 2023. na osnovu izmjena Zakona o raspodjeli prihoda, koji neki već zovu „Zildžićev zakon“ – izjavio je Izetbegović.

Federalni premijer Fadil Novalić se, dodao je, već sedam godina nosi sa svim krizama, blokadama, pandemijom, te sa svim teretima koje nameću retrogradne politike.

– Rezultat je više od 60.000 novih radnih mjesta u FBiH, najveći postratni budžeti, unaprijeđen status penzionera i boraca. Nema više štrajkova, nema više problema sa firmama poput Aide, Dite. Sve se posložilo i riješilo – kazao je Izetbegović.

Naglasio je Izetbegović da je tokom obilaska gradova širom BiH osjetio dobru energiju koja najavljuje veliku pobjedu SDA.

– Jedanaest ih se ujedinilo protiv SDA. Jedanaest vidljivih i još toliko nevidljivih, onih koji ih kuraže. A narod se očigledno ujedinio sa SDA – poručio je Izetbegović.

Govoreći o političkim oponentima, istaknuo je da se radi o skupini međusobno ideološki suprostavljenih stranaka i derivata SDA čiji je jedini cilj borba protiv SDA.

– Ne smije borba za vlast biti preča od borbe za narod i državu. Ne smije mržnja i ostrašćenost navući krv na oči i zamagliti ispravne ciljeve. Ne mogu cinizam i uvrede zamijeniti programe i viziju. Ne može se lomiti politička kičma patriotama BiH, a da oni to ne prepoznaju i da to ne spriječe – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je zatim Izetbegović na ulogu SDA u svim najvažnijim procesima u BiH u protekle tri decenije, ali i u proteklom mandatu. Osvrnuo se zatim na pregovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, te navodnu ljutnju pojedinih ambasada na SDA zbog odbijanja da se prihvate loša rješenja.

– Jedini kojima ja odgovaram ste vi. Meni je jedino bitno da vas ne razočaram, da vama mogu pogledati u lice. A razočarati vas sigurno neću. Ni ja, kao ni Alija, izdati ne znam – poručio je Izetbegović.

Naredne Opće izbore je ocijenio kao dramatično važne i najvažnije u postdejtonskom periodu, te kao raskrsnicu između velike krize i velikog napretka.

– U posljednjim decenijama smo podizali porušenu privredu, gradili infrastrukturu, podizali generaciju privatnih pouzetnika kakvih nije bilo u vremenu netržišne ekonomijie. Došli smo do tačke kada sve može da krene odjednom, da eksplodira, da pokrenemo korištenje ekonomskih resursa kojima ova zemlja raspolaže. Uradimo tako. Prestanimo sa konfliktima i blokadama. Pružimo šansu mladim ljudima. Ubijedimo ih da ostanu u zemlji u kojoj su rođeni – poručio je Izetbegović.

Da bi se krenulo snažno u pravom smjeru, potrebno je, dodao je Izetbegović, liderstvo, odnosno ojačana SDA kao snaga koja okuplja, prašta, poštuje i voli ovu zemlju i svakog njenog čovjeka.

– Tražim od glasača 350.000 glasova za SDA. Dug put smo prešli zajedno. Dovršimo ga. Ojačajte motor koji nadvladava sve otpore već 32 godine. Ojačajte ga pred uzbrdicu koja nam slijedi – kazao je Izetbegović.

Govoreći i pređenom putu u proteklim decenijama, Izetbegović je podsjetio na sve teške izazove i postojanje snaga koje ne vole BiH.

– Četnici rado pominju krvave Drine. Bivši komunisti rado pominju zatvore. SDA je garant da nikada više neće biti nasilja nad nevinim Bošnjacima. Ni kama, ni zatvora, sigurno. Želim podsjetiti SDP, ovdje u Tuzli, da je komunizam umro kada su komunisti dopustili da umre Jugoslavija. Sada branimo BiH. Ostavite se komunizma i zatvora. Sudit će sudovi, a ne centralni komiteti. Pokušajte biti demokrati, socijaldemokrati. Pokušajte ostvariti prodor u dijelove BiH u kojima Bošnjaci nisu većina – poručio je Izetbegović.

U završnici obraćanja Izetbegović je pozvao sve prisutne da svojim prijateljima, poznanicima, komšijama i rodbini prenesu da u nedjelju glasaju za sebe, za svoju djecu i unučad.

– Neka glasaju za mir, za stabilnost, za napredak. Neka glasaju za one koji ih nikada nisu iznevjerili. Za provjereno. Za sigurno. Za SDA. Hvala svima koji su učestvovali u ovoj moćnoj kampanji, u još jednom Čudu bosanskog otpora – kazao je Izetbegović.

Na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Denijal Tulumović, nosioci listi za Parlament FBiH Fadil Novalić, Azmir Husić i Begajeta Čaušević, te nosilac liste za Skupštinu TK Irfan Halilagić, saopćeno je iz SDA.