Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik sda

Izetbegović: Ne očekujemo od Vučića ni vakcine, niti da nam žito daje

bakir izetbegovic – fena 2 (1)

Ne očekujemo od Vučića ni vakcine, niti da nam žito daje, kako govori, kad zatreba, niti da nam lijepe riječi daje, niti ta sredstva koji su nam dužni bili na ime ratnih šteta, rekao je Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Goraždu, upitan da komentira nedavno hapšenje Edina Vranja u Srbiji, kazao da možemo očekivati ovakve stvari od Srbije, “jer se uporno ponavljaju, ne često, ali u redovnim intervalima nama rade ovakve stvari”.

Po njegovim riječima, Srbija je učestvovala u teškim zločinima u BiH, u teškim razaranjima.

– Ljudske živote niko ne može ni vratiti niti platiti, ali Srbija je sigurno napravila materijalnih šeteta stotine milijardi, hiljade milijardi maraka u BiH. Nakon svega, mi samo očekujemo da Srbija pusti smirom BiH i branioce BiH. Ne očekujemo od Vučića ni vakcine, niti da nam žito daje, kako govori, kad zatreba, niti da nam lijepe riječi daje, niti ta sredstva koji su nam dužni bili na ime ratnih šteta. Ali da ne radi ove stvari, da ne krije ratne zločince, da im ne daje utočište i da ne dopusti da se branioci BiH tretiraju na ovaj način, da se nekoliko puta puste u Srbiju, pa da se onda hapse. Dakle, da se prestanu raditi takve stvari u odnosu na BiH – istaknuo je Izetbegović, prenosi Fena.

Upitan da li je ovo politički rat preko leđa branitelja, ogovorio je da „imamo bujanje nacionalizma“.

– Vidjeli smo šta se dešava u Crnoj Gori ovih dana, vidjeli smo jučer kakvi su se zakoni donijeli u Banja Luci, koji su diskriminatorski u odnosu na jedno pismo Ustavom zagarantovano u BiH za one koji pišu tim pismom. Vidjeli smo smjenu Ćamila Durakovića jučer u Srebrenici. Dakle, imamo jednu novu ofanzivu koja je ustvari izazvana jednom kontraofanzivom, jer je skinuta ploča s imenom Radovana Karadžića, jer je srušena crkva u Konjević Polju nakon 25 godina, jer je konačno donesen jedan civilizacijski zakon da ne odlikujemo ratne zločince, da ne negiramo presude Haškog tribunala i domaćih sudova – naveo je Izetbegović.

Dakle sad, rekao je on, imamo jednu kontraofanzivu.

– Ja mislim da će ona izgubiti dah jer nema utemeljenja. Ona je više stvar nekog inata, nego nekog realnog stanja duha u BiH – izjavio je Izetbegović.