Predsjednik SDA

Izetbegović: Ne znam da li će visoki predstavnik biti spreman na razgovor s Dodikom

bakir izetbegovic32 (1)

ezamislivo je da će se zemlje koje garantiraju Dejtonski mirovni sporazum, prije svega Sjedinjene Američke Države, povući pred Dodikom i SNSD-om, da će se NATO povući iz BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, na molbu da komentira posljednje izjave Milorada Dodika o Bošnjacima kao narodu, rekao je da Dodik, ne prvi put, izgovara veoma ružne stvari, poput onih da su Bošnjaci izdajnički i podanički narod bez kapaciteta.

Da je to istina, Bosnom i Hercegovinom bi vladali Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, odgovorio je Izetbegović, ali ne vladaju, dodao je, već su otišli tamo gdje im je mjesto.

– Mi smo tu. S druge strane, da smo narod koji se prevjerio, kako on kaže, ne bismo se tako grčevito, krvavo, borili za opstanak naše vjere. Tu, usred hrišćanske Evrope, danas su džamije pune mladih ljudi, to je činjenica. Borimo se za islam koji će biti prihvatljiv svima, za islam koji je izraz duha Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. I izborili smo se za to da opstanu naša vjera, naš identitet, da vratimo nacionalno ime, ime našem jeziku i da Bosna i Hercegovina bude neovisna. Naravno, stvari nisu savršene, ali svakog dana idemo unaprijed, ova zemlja ne ide unazad – rekao je između ostalog Izetbegović.

I trenutna kriza, smatra on, bit će završena na način da ‘bude više Bosne i Hercegovine’ a manje prostora za one koji je negiraju’.

Novinari su zamolili lidera SDA da komentira Dodikove izjave da je spreman razgovarati s predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda o svim aktuelnim temama, ali bez miješanja stranaca te s novim visoki predstavnikom, ali na Jahorini.

– Ne znam da li će visoki predstavnik biti spreman na razgovor s Dodikom poslije svega što je izvodio ovih dana u njegovom stilu, ali to ćemo vidjeti, to je stvar visokog predstavnika. Ja nemam namjeru razgovarati u tim formatima, bošnjačko-srpsko-hrvatskim, ne treba Bosnu i Hercegovinu reducirati i dalje je segregirati kroz takav jedan format – Izetbegovićeve su riječi.

Bosna i Hercegovina ima institucije, prije svega Parlament, gdje je moguće razgovarati o svemu, naglašava on i dodaje da u Bosni i Hercegovini, osim navedena tri naroda, postoji i čevrti politički narod koji je jako izražen u Tuzli, a to su ljudi koji ne žele da se uopće svrstavaju u politici na navedeni način.

– Njih je, primjerice, dva do tri puta više od onih koji glasaju za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i ne može se ignorisati postojanje ljevičarskih građanskih stranaka, bosanskih stranaka koje su prije svega patriotske.

A cilj je da se sve to podijeli na troje, s tim da se 60 posto probosanskih ruku u Parlamentarnoj skupštini ‘zgura’ u neku bošnjačku kvotu od 33 posto. Mi na tu logiku dva naprema jedan pristati nećemo niti na logiku segregacije Bosne i Hercegovine i reduciranja na tri konstitutivna naroda – rekao je Izetbegović.

Kad je riječ o Izbornom zakonu BiH, rekao je da se SDA bori za multietničku Bosnu i Hercegovinu i da je on s liderom HDZ-a Draganom Čovićem jasno potpisao u Mostaru da treba provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, a ne samo jednu presudu za koju je zainteresiran HDZ.

– Ako bismo pristali na ono što u vezi s tim traži HDZ, zacementirali bismo stanje u kojem HDZ dominira nad probosanskim blokom u kojem ima pet puta više ruku od HDZ-a. Dakle, vlastitom voljom bismo prihvatili takvu stvar koju on u ovom času ima zahvaljujući jednom jakom izbornom rezultatu i zahvaljujući tome što domovi naroda imaju supremaciju u odnosu na predstavničke domove, barem u Federaciji BiH – kazao je.

Nemamo namjeru na takvo što pristati, zaključio je dalje Izetbegović, te ukoliko je lider HDZ-a zainteresiran da rješava pitanje člana Predsjedništva ‘na način kako je zainteresiran’, onda će morati pristati na neke stvari ‘za koje smo mi zainteresirani’ u Domu naroda FBiH, a prije svega za uklanjanje ‘ove blokade koja živi već treću godinu u Federaciji’, rekao je čelnik SDA.

Kad je riječ o Miloradu Dodiku, on se upustio, kazao je Izetbegović, u nešto što nema šanse da nadjača.

– Nezamislivo je da će se zemlje koje garantiraju Dejtonski mirovni sporazum, prije svega Sjedinjene Američke Države, povući pred Dodikom i SNSD-om, da će se NATO povući iz BiH. Je li zamislivo da će se snage koje stoje na istini o onome što se dešavalo u BiH i što je poduprto odlukom Valentina Inzka povući pred lažima i stranom koja želi da glorifikuje ratne zločince? Je li uopšte zamislivo da se takva stvar desi, da nadjačaju s jednom agendom koja kaže da su im ugrožena nacionalna prava time što im se brani da glorifikuju ratne zločince? Mislim da nema šanse. Može nas uvesti u neku krizu koja će trajati, vidjećemo koliko i kako, ali pobijediti se s tim ne može – zaključio je Izetbegović.

On je danas boravio u Tuzli povodom 31. godine rada Gradskog odbora SDA, a u Živinicama i Banovićima danas je boravio kako bi čestitao ljudima koji su pobijedili na posljednjim izborima i političkim garniturama koje su pomogle da se ta pobjeda desi.