Izetbegović: Nije tačno da u mehanizmu koordinacije nedostaju kantoni

BiH

bakir izetbegovic 2

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je večeras da su tri važne stvari postignute u nedjelju na sastanku s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom, a prva od njih je konačno postizanje dogovora o mehanizmu koordinacije čime je, navodi, riješen dugogodišnji problem.

-Iako neki govore kako tu nedostaju kantoni, to nije tačno. Vidjet ćete kako će se sve svesti na to da će biti pobrojani svi kantoni – rekao je Izetbegović novinarima u Tuzli, gdje je prisustvovao obilježavanju 26. godišnjice GO SDA Tuzla.

On dodaje da aranžman s MMF-om od 550 miliona eura treba svima u BiH, “kako onima u RS-a, tako i onima u FBiH i ta stvar je postignuta”.

Istakao je da je veoma bitan reformski paket koji se, kako kaže, mora obavezno provesti da bi se mogla povlačiti spomenuta sredstva te ocjenjuje da će na taj način BiH, nakon zastoja na evropskom putu, moći krenuti naprijed.

-Imamo prilagodbu SSP-a koju smo uz pomoć kancelarke Angele Merkel uradili prije mjesec dana. Sada imamo koordinacioni mehanizam, aranžman s MMF-om, i to je rezultat upornog rada i truda u zadnjih mjesec dana – naglasio je Izetbegović.

Na pitanje novinara o reakciji člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića nakon dogovora o mehanizmu koordinacije na sastanku u nedjelju, Izetbegović je kazao da je “malo neobično da Čović tako reaguje nakon toliko decenija političkog života”.

-Odlučio sam da vjerujem da se radilo o nesporazumu, iako imam neke poruke od gospodina Čovića, moram da odlučim da li da vjerujem vlastitim očima, odnosno tim porukama, ili onome što je rekao jučer. Vjerovat ću onome što je rekao jučer, izbrisat ću poruke i potruditi da izbrišem i ja neku svoju ljutnju, jer sam ostao sam s ekipom iz SDA na sastanku u utorak, koji je bio dogovoren sedam dana prije – ustvrdio je Izetbegović.