Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Nikolić da ne dolazi do okončanja ekstradicijskog postupka za Orića

BiH

izetbegovic- oric

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je jutros formalni zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Mladenu Ivaniću i članu Predsjedništva BiH dr. Draganu Čoviću da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, koja je planirana za 16. juni, bude odgođena zbog hapšenja državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića, koje su švicarski pravosudni organi izvršili 10. juna na osnovu potjernice raspisane od Republike Srbije 3. februara 2014. godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

[quote_box_right]Izetbegović navodi kako su putem diplomatskih kanala od švicarske strane dobivene informacije o tome da je “Ministarstvo pravde Republike Srbije 12. juna 2015. godine ipak, uputilo švicarskim vlastima zahtjev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića”[/quote_box_right]

“Kao što vam je poznato, tokom 2013. godine između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisan je Protokol o saradnji u progonu počinitelja kaznenih dijela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena kaznena djela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog. Navedeni protokol, u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između BiH i Republike Srbije, predviđa mogućnost ustupanja kaznenog gonjenja državi državljanstva osumnjičenog. S obzirom da gospodin Orić ima prebivalište u BiH i da je dostupan njenim organima gonjenja, očekivali smo da će, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Republika Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dviju država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti Bosni i Hercegovini i da Švicarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju gospodina Orića”, navodi se uz ostalo u dopisu koji je Izetbegović uputio Ivaniću i Čoviću.

Izetbegović navodi kako su putem diplomatskih kanala od švicarske strane dobivene informacije o tome da je “Ministarstvo pravde Republike Srbije 12. juna 2015. godine ipak, uputilo švicarskim vlastima zahtjev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića”.

“Takav postupak Republike Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije države, kao i odredbama navedenog protokola. Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije BiH u ovom trenutku ne bi doprinijela ciljevima zbog kojih je planirana”, navodi Izetbegović i dodaje: “Zbog toga zahtijevam da se planirana posjeta odgodi i da se ne realizuje sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švicarskim pravosudnim organima, te povratka gospodina Orića u Bosnu i Hercegovinu”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je danas da nema razloga za odgađanje posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, zbog situacije stvorene nakon hapšenja Nasera Orića, ističući da se sva otvorena pitanja mogu da razriješe u dijalogu, koji je ključ i za ovakve teme.

Ivanić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdio da je taj svoj stav danas dostavio dvojici drugih članova

Predsjedništva BiH, ali da za sada nema konsenzusa o tom pitanju u Predsjedništvu BiH, dok ostaje da se vidi kakavu će odluku donijeti Tomislav Nikolić.

-Mislim da ovo nije dobro i vraća nas puno koraka unazad i može da stvori loš ambijent. Nijedan čovjek ne može biti razlog za narušavanje odnosa dviju zemalja – upozorio je Ivanić.

Izrazio je uvjerenje da će pravosuđe Švicarske samostalno donijeti odluku o Naseru Oriću, koji je uhapšen nedavno u toj zemlji po Interepolovnoj potjernici Srbije.

Naglasivši da bi volio da do posjete dođe, Ivanić je iznio svoj stav da njeno odgađanje neće biti dobro, već će imati negativne posljedice.