BiH

predsjednik sda

Izetbegović: Nisu nas natjerali da oborimo budžet

21/07/2020

Prokomentirao je da imenovanja nisu toliko bitna kako se to predstavlja, dodajući da bi naravno bošnjačka strana htjela da bude predstavljena u fiskalnom segmentu, odnosno da budu u Upravi za indiretno oporezivanje, te da će pokušati kroz dogovore da dođu do te pozicije, ali to ne efektira ni na koji način donošenje budžeta

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je danas da vjeruje da će komisije uspjeti usaglasiti dvije verzije teksta zakona o budžetu, te u konačnici doprinijeti da se budžet usvoji.

-Nisu nas natjerali da oborimo budžet i podržali smo ga isključivo zbog toga, faktički da održimo na životu šansu da bude usvojen, odnosno da se izbori jesenas i održe. Mada naravno nikako nismo bili za amanandman kojim je 754.000 KM premješteno sa stavke koja se odnosi na ekonomsku pomoć, odnosno uklanjanja ekonomskih šteta izazvanih pandemijom koronavirusa, a u svrhu nabavke u PSBiH – izjavio je Izetbegović nakon izglasavanje državnog budžeta uz šest amandmanana današnjoj sjednici Doma naroda, zbog čega ovaj tekst mora ići na usaglašavanje jer je usvojen u različitom obliku nego u Predstavničkom domu.

Izetbegović je kazao da misli da će se kroz proces usaglašavanja i ta stvar riješiti i da neće doći do toga da se takav amanman realizuje.

-Ukoliko bude prihvaćen takav amandman, a nadam se da neće i da ćemo ga ukloniti kroz proces usaglašavanja, ono što ja mogu garantovati jeste da moj i kabinet Zvizdića, odnosno nas Bošnjaka u kolegijima neće potrošiti niti jedne marke iz sredstava od tog amandmana. Niti ćemo nabavljati nove automobile niti ulagati sredstva u obnovu ureda itd. – istakao je Izetbegović.

Prokomentirao je da imenovanja nisu toliko bitna kako se to predstavlja, dodajući da bi naravno bošnjačka strana htjela da bude predstavljena u fiskalnom segmentu, odnosno da budu u Upravi za indiretno oporezivanje, te da će pokušati kroz dogovore da dođu do te pozicije, ali to ne efektira ni na koji način donošenje budžeta.

– Ja se bojim da su neki drugi razlozi, kao da se žele pomaći izbori. Sve je to čudno, bojim se da ima toga, nezadovoljstva sastavom CIK-a da se izbori pomaknu na proljeće, ali to su sve pretpostavke – kazao je Izetbegović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.