Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik SDA

Izetbegović: Novalić je bio dobar premijer, ne odlučuje State department nego mi

Sarajevo: Izjava Izetbegovića nakon otkazivanja hitne sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
04.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Obracanje Bakira Izetbegovica nakon otkazivanja hitne sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Bojim se da samo izricanje sankcija gubi vjerodostojnost kroz ovakva obrazloženja, poput obrazloženja za premijera Novalića. Što se mene tiče on je bio dobar premijer, on je dobar posao uradio rezultati su tu, rekao je Izetbegović

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA kazao je danas novinarima u Sarajevu, da nije razgovarao s predsjednicima SNSD-a i HDZBiH o eventualnom formiranju vlasti, a o čemu su se već pojavile određene izjave u medijima. Izetbegović je rekao da smatra da je rano za priču o raspodjeli pozicija, te da SNSD i HDZBiH “imaju svoje želje”.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

– Nije SDA razgovarala ni sa Čovićem, ni sa Dodikom o tome, mislim da je još rano da se tako počnu dijeliti pozicije. Ne bih nešto dalje komentarisao po tom pitanju, kazao je Izetbegović.

On je željama nazvao i potencijalna razmišljanja o mogućnosti formiranja vlasti na državnom nivou bez SDA, HDZ-a i SNSD-a, a u kontekstu novinarskog pitanja da li je razgovarao s predstavnicima opozicije iz entiteta Republika Srpska, koja je prema tvrdnjama novinara iz manjeg bh. entiteta najavljivala mogućnost koalicije s opozicionim strankama u FBiH s ciljem formiranja vlasti.

– To vidim kao nemoguću misiju. Nisam razgovarao ni sa kim o tome i mislim da je to je više na nivou želja, a ne realnih mogućnosti, prokomentirao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li će u narednom sazivu Doma naroda PSBiH ponovo biti delegat, te kakve su njegove aspiracije po pitanju buduće pozicije, Izetbegović je kazao da nije razmišljao o tome, te da je za njega važno da je SDA na proteklim izborima dobro prošla i da će imati dobre pozicije u predstavničkim domovima i domovima naroda, ali i da će taj proces trajati.

Odgovorio je i na pitanje da prokomentira sankcije SAD-a Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, kao i da li Novalića i dalje vidi na toj poziciji.

– Obrazloženje, razlozi zbog kojih su Novaliću, izrečene sankcije, zaista ne razumijem. Zato što je obavijestio penzionere o tome da su neke dobre stvari za njih urađene, da se stvaraju šanse da se dodatno još neke dobre stvari za njih urade. Ne vidim u čemu je tu problem. To je njegov posao, da uradi dobre stvari za penzionere i da ih obavijesti o tome. Tako da ne vidim šta je razlogom da se baš ovako tako postupi od strane američke administracije. Bojim se da samo izricanje sankcija gubi vjerodostojnost kroz ovakva obrazloženja, poput obrazloženja za premijera Novalića. Što se mene tiče on je bio dobar premijer, on je dobar posao uradio rezultati su tu. Mi o tome odlučujemo, ne odlučuje State department, pa vidjet ćemo – rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, Novaliću su izrečene sankcije jer je 2018. godine uoči općih izbora od Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja neovlašteno tražio i preuzeo lične podatke penzionera u FBiH. Tokom izborne kampanje, Novalić je na kućne adrese penzionera uputio pismo s velikim brojem obećanja, što su u to vrijeme mnogi penzioneri prepoznali kao izbornu kampanju, ali i zloupotrebu njihovih ličnih podataka. U to vrijeme prijava protiv Novalića otišla je i u Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH kojoj su se penzioneri žalili, a i sama Agencija je tada pokrenula postupak protiv Novalića. Nikada nije utvrđeno na koliko hiljada adresa je Novalić poslao pisma, kao i koliko je novca za slanje tih pisama otišlo iz budžeta.

Iako je u to vrijeme Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH iznijela jasan stav da je Novalić neovlašteno raspolagao ličnim podacima penzionera, Izetbegović danas ili ne razumije šta je premijer Novalić uradio ili to ne želi znati.

Izetbegović je na pitanje o stavu SDA prema izmjenama Izbornog zakona BiH koji je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt kazao :

– Nisam optimista da će se nešto bitno pomaći kad su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona. Bojim se da možemo samo ponovo zatrovati odnose i zakomplikovati čitavu situaciju sa pokušajem da se nešto mijenja sljedećih par mjeseci. Treba prvo formirati stabilnu koaliciju, uraditi što više za ovu zemlju, smirivati odnose u njoj pa kad se sve smiri eventualno razgovarati o nečemu o čemu se mogu dobiju dvije trećine, koliko treba za izmjenu Ustava, istakao je Izetbegović.