BiH

Lider SDA

Izetbegović očekuje dogovor o formiranju Vijeća ministara sljedeće sedmice

13/03/2019

Uputio je liderima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku dokument na temelju kojeg se namjerava formirati državna vlast nakon oktobarskih izbora.

Predsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima u Sarajevu da bi se već naredne sedmice mogao postići dogovor u vezi s formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH.

Kako je potvrdio uputio je liderima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku dokument na temelju kojeg se namjerava formirati državna vlast nakon oktobarskih izbora.

Pojasnio je da taj dokument podrazumijeva mir, stabilnost, nastavak svih važnih reformskih procesa, brigu o povratnicima te borbu protiv korupcije, jer se sve treba bazirati na ustavu i zakonima koji su ranije usvojeni.

Potvrdio je i to da je dobio odgovore na taj dokument odnosno izjavu, kako ju je Izetbegović nazvao, tvrdeći da su ove stranke vrlo blizu dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH.

– Možemo reći da su se u BiH okupili i hrvatski i srpski blok te bi i nama trebali dati malo vremena da okupimo što veći broj političkih stranka koje su poduprijete bošnjačkim glasačkim tijelom jer što nas bude više u vlasti reforme će ići lakše i bit će manje problema – dodao je.

Ocijenio je da bi uskoro trebala biti oformljena široka koalicija koja će okupiti, uvjetno rečeno, bošnjački dio te je pozvao i stranke unutar Bh. bloka koje žele da se tome pridruže da to i učine.

– Što nas je više u poziciji, to je bolje. To je raniji stav SDA izrečen još u oktobru. Kako će oni reagirati jedni na druge, vidjet ćemo – kazao je Izetbegović i dodao da ne vidi razloge zašto bi se Savez za bolju budućnost (SBB) povukao iz te priče ukoliko su svi spremni da ostave prostor drugima da uđu u vlast.

Pojasnio je da je važno nastaviti integracijske procese, te smatra da taj posao treba prepustiti iskusnim političarima, ali nije želio precizirati da li će usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ostati uvjet za imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Pozvao je da se dopusti političarima da nađu neko rješenje koje je najbolji presjek onoga za što su svi zainteresirani i da na taj način BiH nastavi putem naprijed.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.