Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Očekuje se da pomognemo Hrvatima, rekao sam šta je preduslov

lideri regije – mostar1

Završen je sastanak regionalnih lidera u mostarskom restoranu “Romanca”.

Prvi se novinarima obratio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je kazao kako se radilo o otvorenom i iskrenom razgovoru svih učesnika, u dobrom raspoloženju.

“Što se tiče bošnjačke strane očekuje se da pomognemo Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsjedništvu BiH, parlamentu. Ja sam rekao šta je preduslov sa moje strane. Dakle, nikakvih novih etničkih baziranih entiteta i nikakvih priča o podjeli BiH. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo. A mislim da jesmo. Mislim da postoji ta spremnost”, smatra Izetbegović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska smatra mimumom postizanje dogovora tri strane u BiH o izmjenama Izbornog zakona koji bi Hrvatima omogućio izbor legitimnih predstavnika u vlasti što do sada, kako je naglasio, nije bio slučaj.

“Ako je duh Dejtonskog sporazuma bio jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, onda je i duh tog sporazuma bio da tri člana Predsjedništva BiH budu iz tri konstitutivna naroda. Veoma je važno da metologija kojom se biraju u Predsjedništvo bude takva da se obezbijedi izbor legitimnih predstavnika”, istakao je Plenković.

On je u potpunost podržao stav hrvatske strane u BiH u vezi sa izmjenama Izborog zakona.

“Inicijativa o kojoj je govorio gospodin Čović, s aspekta mene kao predsjednika Vlade je racionalna, normalna i nužna. Usvajanje tih nužnih izmjena osiguralo bi jedan miran rad institucija u vremenu koji je sada na dnevnom redu”, dodao je Plenković i naveo da je Hrvatska “najveći zagovornik evropskog puta BiH”.

Čović je poručio da se mogućnost biranja predstavnika Hrvata u institucijama BiH ne može ničim uslovljavati.

“Tu je problem. Neko vjeruje da još može birati u ime drugih. Ja uvjeravam da ne može. Moramo razumijeti da BiH neće preživjeti kao normalna evropska država, a to joj je jedina budućnost, bez Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH”, istakao je Čović.

Večeri su prisustvovali Andrej Plenković, Aleksandar Vučić, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, Filip Vujanović, Milorad Dodik i Marinko Čavara.