Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenik predsjedavajućeg Dpma naroda

Izetbegović: Očekujem da Schmidt nametne odluku o osiguranju novca za izbore

bakir-izetbegovic-fena

SNSD je advokat HDZ-a, visoki predstavnik u BiH će trebati sve dok se ne počnu poštovati Ustav i zakoni, kazao je Izetbegović

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je većina delegata iz Kluba Hrvata i Kluba Srba odbila prijedlog Kluba Bošnjaka da se naloži Vijeću ministara BiH da u roku 48 sati osigura oko 12,5 miliona KM za održavanje izbora, kazao je da su iscrpljene zadnje mogućnosti, i da se sad očekuje od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da poduzme korake.

S. DEGIRMENDŽIĆ

-Ja ne očekujem od Schmidta da nametne budžet, već nametne neophodne odluke koje će omogućiti provedbu izbora- kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje novinara do kada će političari u BiH očekivati da stranci donose odluke u njihovo ime, Izetbegović je kazao da će “visoki predstavnik u BiH trebati sve dok se ne počnu poštovati Ustav i zakoni”.

Prijedlog SNSD-a da se izborni proces finansira sredstvima iz budžeta manjeg bh. entiteta Izetbegović je nazvao pokušajem RS-a “da stalno dokazuje da je BiH sastavljena od dva entiteta i to je na liniji toga”.

– To treba tako tumačiti i to ne treba dopustiti. Danas smo mogli čuti da HDZ optužuje SNSD da je uzeo vrijeme, da nije dopustio da se usvoji budžet. S druge strane SNSD je optužio bošnjačke predstavnike da su oni krivi što nisu izašli u susret hrvatskoj strani u vezi izmjene Izbornog zakona. SNSD je advokat HDZ-a- rekao je Izetbegović.

On je ponovio da Dejtonski sporazum obavezuju da se svake godine usvoji budžet, a svake četiri godine da se omogući izborni proces, te je podsjetio da svi oni koji na bilo koji način opstruiraju izbore, te onemogućavaju građanima izlazak na izbore, čine krivično djelo i podliježu kaznama propisanim Krivičnim zakonom BiH.