Predsjedavajući Doma naroda PSBiH

Izetbegović: Pandemija uticala na dinamiku ispunjavanja prioriteta EK-a

20210628_2_48962339_66507684_Web

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH je u Briselu govorio o temi “Osnovna uloga parlamenata u procesu proširenja Evropske unije (EU) u postcovid periodu”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na drugom Samitu predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta rekao je da je BiH ostvarila određeni napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali da je pandemija koronavirusa značajno utjecala na dinamiku aktivnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

On u Briselu boravi na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija, a govoreći o temi “Osnovna uloga parlamenata u procesu proširenja Evropske unije (EU) u postcovid periodu”, istaknuo je da parlamenti imaju ključnu ulogu u tom procesu.

Prema njegovim riječima, izmjenama Izbornog zakona je omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje je profunkcionisao i redovno održava sastanke, a usvojeni su Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH i Akcijski plan za reformu javne uprave, te Revidirana strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

“Započeta je izrada Programa integriranja BiH u EU, a u toku je, ili je pred nama, razmatranje i usvajanje važnih zakona koji se odnose na jačanje demokratije i vladavine prava”, kazao je Izetbegović.

Upozorio je da je neophodno prevenirati nove talase pandemije kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, oporavila ekonomija, ali i intezivirao rad na provedbi reformi. Istaknuo je da više od 75 posto građana BiH želi pridruživanje EU-u, ali da ta podrška može i treba biti unaprijeđena.

“Ne smijemo dozvoliti da ona bude ugrožena razočarenjima, neutemeljenim dilemama i dezinformacijama. Zajedno sa institucijama EU-a, a naročito sa Evropskim parlamentom, moramo raditi na očuvanju svijesti o dobrobiti evropskog puta”, poručio je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda ocijenio je da je Zapadni Balkan dio Evrope u svakom smislu, te da ne smije ostati izolovan i da građani regije moraju dobiti jasno uvjerenje da se to neće dogoditi.

“Zato smatram da je dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH u ovoj godini od vitalne važnosti. Kandidatski status bi građanima, ali i donosiocima odluka u BiH, probudio optimizam i dodatno učvrstio vjeru u evropsku budućnost”, poručio je Izetbegović.

Samit je okončan potpisivanjem Zajedničke deklaracije predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana sa predsjednikom Evropskog parlamenta.