Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik sda

Izetbegović pozvao PIC da zaustavi aktivnosti Srbije i RS: Ugrožen je mir u BiH

Foto: Hazim Aljović/FENA

Kaže kako svjedočimo ponovnom pokušaju nametanja srpskih simbola, himne, praznika svim građanima RS-a, kao da drugih osim Srba u entitetu RS i nema

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Vijeće za implementaciju mira i države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da hitno zaustave aktivnosti Republike Srbije i entiteta RS kojima se podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i mir na Balkanu i u BiH.

Ovo je jedan od zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDA koja je održana danas u Sarajevu, a koji je novinarima saopćio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Naveo je da je glavna tema bio svesrpski sabor održan u Beogradu 8. juna, deklaracija sa toga sabora, a zatim aktivnosti u Bosni i Hercegovini na bazi zaključaka tog sabora.

Nastavak velikosrpske politike

Po njegovim riječima, to je najteži i najkonkretniji napad na suverenitet Bosne i Hercegovine i uvod u napad na teritorijalni integritet BiH od 1992. godine.

-Radi se o nastavku velikosrpske politike, kojoj je cilj destabilizacija države Bosne i Hercegovine i postupno stvaranje uslova za pripajanje dijela njene teritorije Srbiji. Radi se o realizaciji planova koji su ranije sadržani u memorandumima SANU 1 i 2, u rezoluciji SNSD-a iz 2015. godine, kojima se zagovara srbijanska i srpska hegemonija i dominacija nad građanima BiH, aparthejd nad nesrbima u RS-u i stvaraju preduslovi za odvajanje RS-a od Bosne i Hercegovine – kazao je predsjednik SDA.

Istaknuo je da su preambula i zaključci sabora bazirani na neistinama, na iskrivljenim, pogrešnim i zlonamjernim tumačenjima historijskih događaja i bazičnih dokumenata koji su bitni za odnose BiH i Srbije.

-Dakle, na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naprosto se neistinito prezentira sadržaj Dejtonskog mirovnog sporazuma – kazao je Izetbegović.

Naveo je da zaključci sabora zagovaraju “uspostavljanje retrogradnih, kleronacionalističkih, državnih i paradržavnih sistema u Srbiji i u entitetu RS”.

Kršenje Dejtona

-Deklaracijom sabora se pokušava Republici Srbiji dati prava koja ona nikako nema po Dejtonskom mirovnom sporazumu u odnosu na BiH. Srbija ima izričitu obavezu poštivanja države BiH po Dejtonskom sporazumu i ima obavezu da se nikada ponovno ne upusti u stvari i u ponavljanje historijskih grešaka koje su dovele do patnje i razaranja na Balkanu i u BiH. Deklaracija i zaključci polaze od postavke da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska entitet samo srpskog naroda – ističe Izetbegović.

Kaže kako svjedočimo ponovnom pokušaju nametanja srpskih simbola, himne, praznika svim građanima RS-a, kao da drugih osim Srba u entitetu RS i nema.

-Dakle, simbola i himne koji su već ukinuti od strane Ustavnog sudu. Deklaracijom i zaključcima Republika Srbija se agresivno umiješala direktno u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, grubo podrivajući Dejtonski sporazum. Zauzimaju se stavovi o tome kako trebaju funkcionirati institucije BiH, na primjer Predsjedništvo, Parlamentarna skupština BiH, uči nas to Srbija šta treba raditi. Zauzimaju se stavovi oko entitetskih praznika, obrazovanja i ujedinjenog djelovanja na ekonomskom planu, kao da ne postoje drugi narodi i građani u entitetu RS i kao da nemaju jednaka prava kao i srpski narod. Najavljuje se nastavak započetih i planiraju se novi ekonomski projekti na imovini Bosne i Hercegovine, bez da se pita država BiH o tome, bez saglasnosti institucija BiH – naveo je Izetbegović.

Usvojeno niz zaključaka

Predsjedništvo SDA je, na bazi iznesenih stavova i analize, usvojilo nekoliko zaključaka.

Pozivaju Vijeće za implementaciju mira i države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da hitno zaustave aktivnosti Republike Srbije i entiteta RS kojima se podriva Dejtonski mirovni sporazum i kojim se podriva mir na Balkanu i u BiH.

-Tražimo od država svjedoka i Vijeća za implementaciju mira uvođenje sankcija zvaničnicima Republike Srbije koji provode i iniciraju takve politike. Nazire se blokada institucija, prije svega Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zatim i Vijeća ministara, pa smo zatražili od OHR-a da pripremi set odluka kojima će spriječiti blokade koje očigledno slijede. Također, tražimo od OHR-a da spriječi najavljene izmjene imena grada Srebrenica i nazva ulica do strane lokalnih vlasti – kazao je lider SDA.

Istaknuo je da su institucije BiH dužne da o ovim antidejtonskim aktivnostima obavijeste sve relevantne međunarodne faktore i da se svim legalnim sredstvima suprotstave nakanama organizatora i učesnika svesrpskog sabora.

-Tražimo od Tužilaštva BiH da prestane ignorisati udare na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine koji godinama već traju, vrlo konkretni. Posebno upozoravamo na materijal koji se zove ‘razdruživanje entiteta RS i Federacije BiH’.

Pozivamo na okupljanje sve bosanskohercegovačke političke stranke i važne društvene subjekte radi otpora političko-diplomatskom napadu i udaru na Bosnu i Hercegovinu. Ovlašteni predstavnici SDA će koristi sve pravne mehanizme – apelacije, krivične prijave itd. gdje god se procijeni da postoji osnov za to – zaključio je Izetbegović.