Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Izetbegović: Prema indeksu slobode medija BiH najbolje plasirana u regionu

03/05/2018

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je novinarima Dan slobode medija.

– Sloboda medija, utemeljena na slobodi izražavanja zagarantiranoj Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, jedan je od osnovnih preduvjeta za izgradnju slobodnog, demokratskog i otvorenog društva. Prema indeksu slobode medija, Bosna i Hercegovina je najbolje plasirana u regionu i nalazi se ispred nekih zemalja članica Evropske unije. To treba biti podstrek svima, i vlastima i novinarima, da zajedno nastavimo podizati standarde koji će građanima naše zemlje omogućiti istinito, objektivno, profesionalno i pravovremeno informiranje – navodi se u čestitki.

Bilo kakva vrsta pritiska na medije, kako se dodaje, ne može i ne smije biti obrazac ponašanja, a naročito onih koji obavljaju odgovorne političke funkcije. Isto tako, uz zagarantiranu slobodu, mediji imaju i odgovornost da izvještavaju u skladu s profesionalnim novinarskim standardima.

– Novinarima i svim uposlenicima u medijima u BiH iskreno čestitam Dan slobode medija, sa željom da svaki naredni 3. maj dočekuju u boljim uvjetima rada u svakom pogledu, te da u našoj zemlji imamo slobodnije, odgovornije i kvalitetnije medije – navodi Izetbegović u čestitki, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.