Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović – Radončić: Dva “najbolja neprijatelja” ponovo se čarkaju

izetbegovic – radoncic

U politici su jedino vječni interesi, pa se zbog njih pod ruku hvataju i najljući protivnici, kakvi su godinama bili Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić. Za pucanje takvih saveza opet je razlog isti – interesi, odnosno njihova promjena.

Je li se, u tom smislu, ovih dana dogodilo nešto što može da razvrgne pakt dva “najbolja neprijatelja”, predsjednika SBB-a i šefa SDA?

Prvi veliki kurcšlus, nakon Radončićevog svjedočenja u Prištini, kada je nedvosmisleno optužio SDA da je godinama stajala iza tzv. državne mafije i političkih ubistava u BiH, nekako je saniran. Koalicija se nije raspala, iako je SDA vrisnula na svog indiskretnog partnera. Po principu da prijatelja treba držati blizu, a neprijatelja još bliže, uska saradnja dvije stranke nije dovedena u pitanje.

Ovih dana smo svjedoci novih izazova za “historijsku bošnjačku koaliciju”. Za svoje probleme sa zakonom, Radončić je tokom suđenja u Sarajevu iznova optužio “montere” iz SDA, klan braće Čampara, kome pripada i državni premijer Denis Zvizdić.

Još jači odjek dobila je današnja Radončićeva tvrdnja da Bakir Izetbegović u “džepu” drži Federalnu televiziju. Nije nam Radončić ovim otkrio toplu vodu, no – njegov naglasak je bio na tome da FTV radi protiv njega uz Izetbegovićevu saglasnost, a možda i na njegov poticaj. Nije odolio ni da gricne šefa SDA da se “boji afera iz svoje prošlosti, služenja mudžahedinima ili kupovine stanova za urednike po neekonomskim cijenama”.

U utorak se desio i jedan znakovit događaj u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Tada je šef Kluba SBB-a Nasir Beganović uputio pitanje Ministarstvu energije, industrije i rudarstva i Elektroprivredi BiH o tome šta će učiniti po pitanju najave kantona i zavoda da će u narednom periodu ukinuti ovjeru zdravstvenih knjižica rudarima. Garnirao je to zahtjevom da se odgovorni “ako nisu u stanju riješiti taj problem, povuku i podnesu ostavke”.

Bio je to, u prvom redu, udar na nadležnog ministra u Vladi FBiH. A on je, radi se o Nerminu Džindiću, imenovan iz kvote upravo Radončićeve stranke! No, javna je tajna da je taj bliski prijatelj i privatni poslovni partner premijera Novalića ustvari čovjek SDA.

Nije li ovo najava da SBB više ne želi da stoji iza svog lažnog ministra, iza čijeg postavljenja je stala pod pritiskom SDA, te da Radončićeva stranka više ne misli da trpi svoju očigledno vazalsku ulogu u federalnoj vlasti.

O dubokom nepovjerenju i potpuno suprotnim interesima, ovaj put u sektoru pravosuđa, svjedoči razmjena teških optužbi nakon imenovanja Ranka Debevca na poziciju predsjednika Suda BiH. Zbog toga je SDA nadigla veliku galamu, više zato što smatraju da je to rezultat Radončićevog lobiranja nego što ih brine uskraćivanje jedne važne državne funkcije Bošnjacima.

Crveni tepih “historijske bošnjačke koalicije” očito se izlizao. Ako još ispod njega izađe sva prljavština koju su SDA i SBB donedavno zajednički skrivali, moglo bi to biti nešto mnogo veće od običnog koalicionog rasula.