Izetbegović: Reformski procesi su pokrenuti i rezultati su već vidljivi

izetbegovic

Reformski procesi su pokrenuti u protekloj godini i idu u pravom smjeru, a rezultati su već vidljivi, izjavio je za “Faktor” predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegoivć nakon što je jučer preuzeo dužnost predsjedavajućeg.

Upoređujući današnju situaciju u zemlji s onom od prije pet ili deset godina, kazao je kako je prije deset godina srušen Aprilski paket ustavnih promjena, a odmah zatim propuštena i šansa da se postigne valjana reforma policije, što je ohrabrilo antireformske snage oličene u agresivnoj politici Milorada Dodika, i uzrokovalo dugi period reformskog zastoja i tinjajuće krize u našoj zemlji.

– Ova depresivna faza je završena sa oktobarskim izborima 2014. godine, formiranjem proreformske koalicije koja sadrži snažnu komponentu stranaka iz entiteta RS koje žele stabiliziciju prilika u zemlji i oživljavanje reformskih procesa u BiH. Reformski procesi su pokrenuti u protekloj godini i idu u pravom smjeru, a rezultati su već vidljivi. Naša država se vratila na evropski put. Predajom zahtjeva za članstvo u EU potvrdili smo napredak koji je nova vlast postigla u posij ednjoj godini u okviru novog pristupa Evropske unije, koji je otpočeo izjavom Predsjedništva BiH o opredijeljenosti institucija na svim nivoima vlasti za spro-vodenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, a zatim usvajanjem Reformske agende – rekao je Izetbegović.

Kazao je kako je Predsjedništvo BiH u proteklih 16 mjeseci djelovalo kao stabilizator i inicijator pozitivnih procesa i promjena.

– Nastavit ću raditi ono što sam u tom smislu radio i do sada u svojstvu člana Predsjedništva i predsjednika vodeće političke stranke u BiH. Prioritet je realizacija Master plana procesa integrisanja BiH u Evropsku uniju koji je Predsjedništvo BiH usvojilo i čiji cilj je ekonomska i socijalna stabilizacija, jačanje tržišne ekonomije, jačanje vladavine prava, jačanje funkcionalnosti i efikasnosti institucija na svim nivoima vlasti. Time bismo ispunili ključne uslove za napredovanje na evropskom putu, stjecanje kandidatskog statusa i otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, ali bi, stoje najhitnije, bilo popravljeno stanje u državi i prilike u kojima građani žive. Cilj koji je Predsjedništvo BiH postavilo je dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU do kraja 2017. godine. Da bismo taj cilj ostvarili, u predstojećem periodu moramo zadržati pozitivni momentum koji smo postigli i osigurati da se reformski procesi nastave kretati naprijed, bez zastoja, bez gubljenja vremena – rekao je, između ostalog, Izetbegović za “Faktor”.