Predsjednik SDA

Izetbegović: Sa Čovićem sam pričao skoro sat, iskreno smo govorili o nekim stvarima

izetbegovic

Pojasnio je da „moramo imati kompletna sredstva koja pokrivaju koštanje kompletnog izbornog procesa, tako da očekujemo da se donese konačno budžet i da imamo sredstva i za izbore i za sve ostalo“

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, govoreći o eventualnom prolongiranju lokalnih izbora za mjesec ukoliko se ne osiguraju potrebna finansijska sredstva, izjavio novinarima da mjesec dana nije problem, te da ne bi trebalo duže od toga prolongirati.

Izrazio je nadu da će do kraja maja Vijeće ministara BiH usvojiti budžet institucija BiH za 2020. godinu, „jer dužni smo sva sredstva imati za izbore, ne možemo imati samo dio sredstava“.

– Ne znam šta više čekaju, imaju toliko vremena, mogli su to do sada da urade – naveo je on.

Pojasnio je da „moramo imati kompletna sredstva koja pokrivaju koštanje kompletnog izbornog procesa, tako da očekujemo da se donese konačno budžet i da imamo sredstva i za izbore i za sve ostalo“.

Na pitanje u vezi s Mostarom, kazao je da je došlo do približavanja na lokalnom nivou.

– Međutim, imaju još uvijek problemi na jednom detalju za nas vrlo važnom, a to je da je potrebno imati i dogradonačelnika u Mostaru. To je stav SDA. Mi smo ga imali, pa je ukinut od strane visokog predstavnika. Mislim da se u Mostaru mora zajednički vladati, ne može se dozvoliti da zavlada jedna strana nad drugom i nad trećom, da se mora dogovorno vladati i zato smo za to da privremeno imamo poziciju gradonačelnika i dogradonačelnika. Razgovarat ćemo o tome dalje danas Čović i ja, možda nađemo neko rješenje – naveo je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o funkcioniranju koalicije, odnosno kako komentira „jaku saradnju“ HDZ-a i SNSD-a, Izetbegović je kazao da „imamo tu jednu saradnju SNSD-a i HDZ-a već deceniju“.

– Danas sam razgovarao s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem u tom smislu da u BiH nikada ne treba praviti koaliciju dvojice, već najmanje trojice. Mislim da trebamo uključivati četvrti element koji je vrlo jak u BiH, dakle to su lijeve, odnosno građanske stranke – naveo je Izetbegović.

Dodao je da SDA u pojedinim segmentima ima saradnju s njima.

– Tamo gdje god se brani Ustav, zakon i interesi BiH mi sarađujemo sa bilo kojim od ta tri partnera. Najradije bi da radimo svi zajedno, dakle sve četiri komponente da guraju u istom smjeru reformi, integracija… – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je danas imao sastanak sa liderom HDZ-a BiH koji je trajao skoro sat vremena, te da su vrlo iskreno govorili o ovim stvarima, „da jednostavno prestanu te kočnice, da se ova stvar sa MMF-om riješi, da Marinko Čavara konačno izvadi iz ladice imenovanja u Ustavnom sudu FBiH, dakle da se ne radi ‘dvojica protov trećeg’, nego da se sva trojica dogovaramo“.

– Imamo danas prijedlog izmjena Ustavnog suda koji nije usaglašen sa SDA. U isto vrijeme, Čović prigovara što nema prave koalicije, prave saradnje između HDZ-a i SDA, a onda se uradi ovakva stvar sa SNSD-om, jednostrana – naveo je Izetbegović.

Na žalost, dodao je on, „ne uspijevamo da se izvučemo iz tog začaranog kruga“.

– Kad se prebacuje nešto SDA-u treba vidjeti da li ima ičega tu što SDA radi, a što nije po Ustavu i po zakonima. Mislim da nema ničega – kazao je Izetbegović.