Izetbegović razgovarao sa Johnsonom i Clintonom: Pohvaljen napredak BiH

BiH

clinton-izetbegovic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se u New Yorku s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Borisom Johnsonom.

Britanski šef diplomatije izrazio je zadovoljstvo ostvarenim napretkom BiH na putu ka Evropskoj uniji (EU), te sprovedenim reformama.

Izetbegoviću je čestitao na jučerašnjem prihvatanju aplikacije BiH za članstvo u EU.

Britanski ministar naglasio je spremnost Velike Britanije da i ubuduće pruži punu podršku BiH u procesu integracije u EU i NATO.

Tokom susreta razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji, te je istaknut značaj stabilnosti i integracionih procesa.

Izetbegović je, također, učestvovao na godišnjem sastanku Clintonove globalne inicijative u New Yorku, gdje je prisustvovao panelu na kojem se govorilo o pomirenju i zajedničkom životu.

20160921_2_19180394_14340600_web

Nakon toga sastao se s bivšim američkim predsjednikom i osnivačem Clintonove globalne inicijative, Billom Clintonom.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru razgovarano je o situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na ostvareni napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Bill Clinton je pohvalio napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, kao i reformske procese koji se odvijaju u BiH. Iskazao je punu podršku Bosni i Hercegovini, te naglasio važnost integracionih procesa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.