Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik SDA

Izetbegović se oglasio o hapšenju Zildžića: Nije trebao to raditi

Foto: Pixsell/Arhiv

Izetbegović se nada da će Zildžić biti pušten, pa da objasni šta se dešavalo i sa „iskaznicom“ OSA-e

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA gostujući na BHRT-u komentarisao je posljednja dešavanja vezana za parlamentarca Salku Zildžića koji se nalazi u pritvoru u Srbiji, jer mu je nađen pištolj.

Izetbegović se nada da će Zildžić biti pušten, pa da objasni šta se dešavalo i sa „iskaznicom“ s obzirom na to da se pojavila iskaznica počasnog člana OSA-e za koju se smatra da je pronađena kod Zildžića tokom hapšenja u Srbiji.

-Nije trebao to raditi sebi i svojoj porodici, nadam se da ćemo mu uspjeti pomoći da se izvuče. Ipak je on otac četvoro djece, parlamentarac, nadam se da će ga vlasti pustiti na slobodu. Pomažemo njegovoj porodici, našli smo dobrog advokata. Salko ranije nije osuđivan što je dodatna, olakšavajuća okolnost. Mislim da bi bilo dobro i za odnose Srbije i BiH da se izvuče iz ove situacije, pa da nam kaže o toj iskaznici, kazao je.

Što se tiče govora predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na Generalnoj skupštini UN-a na kojoj je ponovo govorio o Izbornom zakonu u BiH, Izetbegović je poručio kako bi Milanović trebao uzeti kompletan status hrvatskog naroda u BiH, koji je bosanskohercegovački narod.

-To treba da ima u vidu, to su naše komšije, a ne njegove. Biti Hrvat u BiH znači tri puta brže doći do radnog mjesta. Što se tiče Izbornog zakona, imamo presude, a posljednja je Kovačević. Nažalost izmjene Izbornog zakona kakve želi HDZ, Milanović, Plenković, Čović nailaze na podršku međunarodne zajednice i bošnjačkih političara. Moramo provesti presude, mislim da Hrvatima ništa ne fali u BiH, čak su i privilegovan narod, poručio je.

Tvrdi kako se BiH nalazi u najdubljoj krizi od Dejtona.

-Došli smo do sudara za kojeg sam se nadao da ćemo ga izbjeći. Srpski političari vuku konopac dok ne pukne, nadam se da će stat ovog puta. Moramo prihvatiti ravnopravnost, Ustav BiH. U RS-u je aparthejd, žele ostvariti Karadžićeve ciljeve. SDA će svoju poziicju sama da izbori zajedno sa narodom koji progledava. Neće nam trebat Dodik da nas bira, a dok god on sa Čovićem bude u vlasti, oni će birati servilne partnere. Ne vjerujem da će lako odustati od onih koji im na dnevnoj bazi isporučuju ovo sve. Ova promjena je bila neophodna, jer je bila slika da se mi rastaljujemo sa Čovićem i Dodikom za vlast. Destabilizacija BiH ide u prilog onima koji su tu destabilizaciju zacrtali kroz SANU 2, pojasnio je.