Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: U BiH se pokušava ušutkati bh. patriotska strana

BiH

izetbegovic sda

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je u Mostaru kazao da je bura koja se u Srbiji digla oko njegove izjave vezane za Kosovo besmislena i bespotrebna, javlja Anadolu Agency (AA).

“Malo je bespotrebna i besmislena. Samo u politici ništa nije besmisleno. Sve ima svoj smisao. Ona je očigledno u Srbiji dimna zavjesa za nešto. Šta? To možemo nagađati. Da li je to presuda Mladiću, da li je to približavanje NATO-u , ne znam i ne bih da nagađam zašto su ovakvu galamu digli u Srbiji”, kazao je Izetbegović tokom svečane akademije povodom 25. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije Republike BiH.

Oni koji se ozbiljno time bave iz racionalnog svijeta, kako je naglasio, su spustili loptu, što je dobro i što će omogućiti normalnu posjetu Predsjedništva BiH za nekoliko dana Beogradu.

“Ovdje u BiH je to pokušaj da se ušutka bosanskohercegovačka patriotska strana. Da se legaliziraju teme o paradržavama, o cijepanju BiH, o referendumima, da se nagrađuju ratni zločinci, da se dočekuju ratni zločinci, da se proslavljaju datumi koji su vezani za agresiju na BiH, a da bosanskohercegovačka strana šuti ili mlako odgovara”, kazao je Izetbegović.

To su, kako ističe, bezobrazne, tvrde i opasne izjave.

“Ti su planovi da mi ili ne odgovaramo ili odgovaramo mlako, da se time stvori prostor za eventualne buduće referendume”, ističe Izetbegović navodeći kako se time isprobava reakcija na tvrde odluke koje idu u smislu podjele BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju. Prijetnja je kazati da ćete je rasturiti. Ne može se moj odgovor tretirati kao prijetnja, prijete oni koji govore o referendumu, oni koji nagrađuju ratne zločince i po njima daju nazive školama i tako dalje”, zaključio je Izetbegović.

On je također podsjetio na činjenicu da su Hrvatska i Srbija potpisnice Daytonskog sporazuma koje, prije svega, treba da garantiraju da se neće desiti agresija na BiH.