Predsjednik SDA

Izetbegović: Slijede novi razgovori s HDZ-om, očekujem prekid blokade

bakir-izetbegovic-kongres-sda

SDA je ponovila zahtjev da se konačno završi fomiranje Parlamentarne skupštine BiH, ogromna sredstva su na čekanju

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, kazao je danas nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva ove stranke, da slijede novi razgovori s Hrvatskom demokratskom zajednicom rekavši da očekuje prestanak blokada, prenosi N1.

On je rekao da su ogromna sredstva na čekanju zbog nezavršenih procedura kada je u pitanju formiranje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

”SDA je ponovila zahtjev da se konačno završi fomiranje Parlamentarne skupštine BiH, ogromna sredstva su na čekanju. To je jedno protivustavno djelovanje koje je kažnjivo. Pozdravili smo spremnost HDZ-a da se odnosi dodatno popravljaju. Očekujemo se se konačno prestane s blokadom federalnog nivoa vlasti. Također, očekujemo od njih da najavljeni materijal za izborni zakon ne bude u koliziji s mišljenjem Evropske komisije i presudama za ljudska prava”, ispričao je on.

Potom je govorio i o migrantskoj krizi koja u BiH i dalje traje.

”Migrantska kriza prijeti da se pretvori u humantiranu katastrofu. To ne može biti problem Unsko-sanskog kantona, Bihaća i opština s bošnjačkom većinom”, ocijenio je Izetbegović.