predsjednik SDA

Izetbegović tvrdi: Ne može Vlada FBiH bez SDA, moguće da Novalić ostane još jedan mandat

bakir-izetbegovic-db

Kada je u pitanju premijerska pozicija i formiranje vlasti na niovu Federacije Bosne i Hercegovine, Izetbegović je rekao kako “SDA u nekoj nezvaničnoj koaliciji sa DF-om i svojim partnerima kane ulaziti i formirati vlast”

Lider SDA Bakir Izetbegović govorio je o procesu formiranja vlasti za BHRT. Poručio je kako se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine “ne može bez SDA”, ali poručio i to da formiranje vlasti na državnom nivou nije završena priča.

Kada je u pitanju premijerska pozicija i formiranje vlasti na niovu Federacije Bosne i Hercegovine, Izetbegović je rekao kako “SDA u nekoj nezvaničnoj koaliciji sa DF-om i svojim partnerima kane ulaziti i formirati vlast”.

“Ali okosnica su ipak SDA, SDP i HDZ jer imaju te kontrolne pozicije u Domu naroda. Što se tiče prikupljanja potpisa za Predstavnički dom, to je više jedan psihološko-politički momenat jer se želi dokazati da se, eto, ima i u Predstavničkom domu većinu. I šta s tim? Evo, nek’ skupe 70 ruku, šta će s tim? Dakle, uzalud mi u SDA govorimo da smo pobjednička stranka, da smo svuda pobjednička stranka, ako se nađe način da nas se izgura iz vlasti” ustvrdio je Izetbegović i nastavio:

“Uzalud oni govore da imaju 50, 60, 70 ruku u Predstavničkom domu ako nemaju kontrolni paket u Domu naroda. Vrijeme je da se, da tako kažem, prestane s tim političkim djetinjarijama i da se vlast uspostavi na bazi izbornog rezultata, volje građana, realnog odnosa snaga i izađe iz ovoga ćorsokaka”, smatra Izetbegović.

Na pitanje da li je spreman za ozbiljno pregovaranje sa SDP-om o formiranju vlasti, odgovorio je “oduvijek”.

“Ja sam imao tri ozbiljna susreta s gospodinom Nikšićem, gdje sam mu nudio jedan probosanski blok da napravimo. Čuli smo se nedavno i telefonom i tako dalje… Vrlo sam raspoložen za to, samo što je potrebno imati i odgovor s druge strane. Ja nudim taj probosanski blok odavno, nije to sada ovaj momenat kad su se, evo, svi udružili protiv SDA. Pet godina govorim o tome da je jedini način da se postigne ravnoteža u Bosni i Hercegovini u odnosu na očiglednu spregu Dodik – Čović, jedini pravi odgovor je probosanski blok, koji ima 60 posto ruku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, tvrdi Izetbegović.

Tvrdi ipak kako SDA nikada nije izgovorila riječ blokade niti pobune te da nikada neće raditi nešto što je štetno za državu ili za Federaciju, ali da se bore za ono što je “njihovo pravo”.

“Neće SDA nikada raditi nešto što je na štetu države, niti će, ne daj Bože, praviti pobune, niti će praviti blokade, samo mi očekujemo da se vlast uspostavi na normalan način. Nije normalno kazati: vi jeste pobjednička stranka, vi imate svoju ruku u Domu naroda, u najjačem klubu u Domu naroda do koje je najteže doći, ali povucite se zato da procese vodi neka stranka, koja je dobila četiri puta manje glasova od vas! To nije normalan pristup, mi na to pristati nećemo”, kazao je između ostalog Izetbegović.

Za formiranu vlast na nivou države kazao je kako “nije završena stvar” i da ovo što radi “Trojka” je “stajanje na jednoj nozi”.

Kako je istakao, ne isključuje se ni mogućnost da vlada premijera Fadila Novalića ostane još jedan tehnički mandat.

“Pa evo, preuzeli su državu, pa da ih vidimo jedno vrijeme. Puno su pričali, puno su kritikovali, puno su obećavali… Da ih vidimo, neka oni sad pokušaju rješavati ovaj triangl, SNSD, HDZ i bilo ko, evo, sa probosanske strane. Pustićemo ih jedno vrijeme da vidimo na šta će to ličiti. A što se tiče Fedeacije, mi im to ne smijemo ostaviti”