Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"hina"

Izetbegović u intervjuu za TV Al Arabiya ustvrdio da je učenje bosanske crkve bilo slično islamu

Bakir Izetbegović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Bakir Izetbegović

Ustvardio je da je situacija u politici danas slična onoj ratnoj kada je Zapad nametnuo embargo na oružje zbog čega se Bošnjaci nisu mogli braniti

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je u intervjuu za globalnu televizijsku stanicu Al Arabiya na snažnije angažiranje islamskih zemalja u BiH kako bi nadjačali Zapad koji predvodi SAD, optužujući ga da radi u interesu Hrvata i Srba.

“Zapad pomaže da se stvari riješe dogovorom, kompromisom na našu štetu. Zato je potreban jači utjecaj islamskih zemalja da se napravi balans. Islamske zemlje trebaju snažnije stati uz nas. Da pokažu više brige”, rekao je Izetbegović, prenosi Hina.

Ustvardio je da je situacija u politici danas slična onoj ratnoj kada je Zapad nametnuo embargo na oružje zbog čega se Bošnjaci nisu mogli braniti.

“SAD povlađuje srpskoj strani”

Za posljednji rasplet optužio je administraciju SAD-a koja, kako tvrdi, povlađuje srpskoj strani zbog rata u Ukrajini.

“Na prvom mjestu je SAD koji želi stabilizirati odnose na Balkanu tako što će ići u korist jakih na štetu manjih naroda. Prije svega ustupke Srbiji da bi je odvukli od Rusije i Putina”, istaknuo je Izetbegović.

Izetbegovićeva SDA se nakon posljednjih izbora našla izvan vlasti na nivou države i entiteta Federacije BiH. Njihove pozicije preuzeo je blok stranaka koje su u koaliciji s vodećim hrvatskim HDZ-om i srpskim SNSD-om.

Izetbegović tvrdi kako je u tome posredovala međunarodna zajednica predvođena SAD-om i visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom.

“Oni su odlučili faktički da najjaču bosansku, muslimansku stranku uklone iz vlasti, da dovedu alternativu iz bošnjačkog korpusa koja će napraviti ustupke srpskoj i hrvatskoj strani koje su postale agresivne”, rekao je čelnik SDA-a.

“Nasilno uklonjena bosanska crkva”

Izetbegović je u intervju Al Arabiyi, prenosi Hina, također izjavio kako je u BiH kroz istoriju nasilno uklonjena bosanska crkva kako bi se priklonila Vatikanu ili Bizantu.

Tvrdi kako je učenje bosanske crkve bilo slično islamu, zbog čega se “islam jako širio u BiH dolaskom Turaka”.

Rekao je i kako se na području današnje BiH kroz višestoljetnu istoriju niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da su svi bili “Bosanci ili Bošnjani različitih vjera”. Dodao je kako se to promijenilo pod pritiscima i utjecajima Hrvatske i Srbije.