Lider SDA

Izetbegović: Veoma je dobro što je DF četvrti partner u konstituisanju vlasti

komsic_izetbegovic

Kaže da je cijelo vrijeme radio upravo na tome da se dobije četvrti partner jer nije riječ samo o bošnjačkoj i srpsko-hrvatskoj koaliciji budući da četvrtina građana u BiH glasa za stranke koje su građanske i bosanske

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović smatra da je veoma dobro što je ta stranka danas potpisala sporazum o konstituisanju parlamentarnih većina sa Demokratskom frontom, koja predstavlja četvrtu grupu građana i birača, one što se ne svrstavaju ni kao Bošnjaci, ni Hrvati ni Srbi.

– To je bosanska građanska stranka – četvrti stub koji će definitivno biti u koaliciji. Neće ni SDA ni DF dopustiti da dođe do situacija koje su nas razdvojile prije tri-četiri godine – potvrdio je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Kaže da je cijelo vrijeme radio upravo na tome da se dobije četvrti partner jer nije riječ samo o bošnjačkoj i srpsko-hrvatskoj koaliciji budući da četvrtina građana u BiH glasa za stranke koje su građanske i bosanske.

– Mislim da one moraju imati svoje mjesto i odgovornost kada je u pitanju budućnost ove zemlje – zaključio je Izetbegović poručujući da je jedini zahtjev Demokratske fronte bio taj da se “ne rastroji Bosna i Hercegovina na bilo koji način teritorijalno ili kroz neke izborne jedinice”.

Mišljenja je da je današnji potez DF-a veoma hrabar za razliku od BH bloka, koji je kako kaže, “ziheraški pobjegao od odgovornosti u pogledu formiranja vlasti”.