Izetbegović: Vučić ne treba da brine za BiH

Bakir izetbegovic (3)

Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović rekao je da nema potrebe da se premijer Srbije Aleksandar Vučić brine za poziciju Srba u BiH.

On je istakao da je pozicija Republike Srpske definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i da Vučić “ne treba da upozorava“.

Izetbegović je istakao da smatra da bi Vučić trebalo da nastavi onako kako je krenuo prije nekoliko godina, da pomogne stabilizaciji odnosa Srba i Bošnjaka u BiH i u Srbiji, ali i uopšte na Balkanu.

“Naprimjer, da uradi ono što sigurno može, a to je da utiče na rukovodstvo RS da pomogne da se popravi položaj i sigurnost, prije svega, Bošnjaka u RS. Imamo niz napada na Bošnjake, na džamije, uzimaju se njihova prava, ne da im se da njihova djeca dobiju đačke knjizice, da izučavaju jezik koji je garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom i to bi gospodin Vučić trebalo da uradi. Na jedan pozitivan način da utiče da se popravljaju odnosi na Balkanu“, kazao je Izetbegović.

Smatra kako bi bilo dobro da se iščita haška presuda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, kompletan njen sadržaj, “da se Srbi i u BiH i u Srbiji suoče sa onim što je u njoj sadržano, pa ako neće naglas, neka u sebi priznaju neke stvari, prihvate ih i da na bazi toga popravljamo odnose”.

“Mi nemamo namjeru tražiti nikakve rekonstrukcije, nikakve promjene strukture, neka se toga oslobode. Neka prihvate i neka se suoče sa onim što se desilo i neka pomognu i sebi i nama da se 20 godina poslije tragičnih dešavanja vadimo iz toga i da pomognemo da se u ovom dijelu Evrope bolje živi“, naveo je Izetbegović.

Odgovorio je i na pitanje može li izjava Vučića i kompletne Vlade Srbije da neće dozvoliti da bilo ko napadne Republiku Srpsku promijeniti odnose dvije zemlje.

“Ne bih rekao. To je po meni jedna bespotrebna bojazan na koju su reagovali prebrzo. Odnosi između Srba i Bošnjaka, Srbije i BiH ići će jednom uzlaznom putanjom, samo će ona doživljavati svoje padove i krize. U jednom momentu je, naravno, ovo izricanje presude Karadžiću koje će izazvati neke kapriciozne reakcije, a onda će ipak da vodi smirenju“, smatra Izetbegović.

Prema njegovim riječima, najistinitije stranice o historiji i onome što se desilo u BiH ipak se ispisuju u Hagu.

“I mi s nekim stvarima nismo zadovoljni, ali definitivno je definisano i utvrđeno šta se desilo u BiH u to vrijeme od oktobra 1991. do novembra 1995. To je prava činjenica i ustanovljena je u Hagu i treba je prihvatiti i popravljati odnose“, poručio je Izetbegović.