Izetbegović: Zakon o radu omogućit će veća zapošljavanja

BiH

protesti radnici

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na jučerašnjem zasjedanju usvojio je Zakon o radu, a danas bi ovaj zakon trebao da se nađe u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U izjavi za Fenu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednik SDA Bakir Izetbegović iznio je tokom boravka u Zenici svoje viđenje buduće primjene novog Zakona o radu.

bakir izetbegovic sda

– Bosna i Hercegovina je jedina evropska zemlja koja još nije usvojila taj zakon, koji znači puno elastičniju poziciju za poslodavce, jer će im omogućiti da brže i više zapošljavaju ljude. S druge strane imamo veliki pritisak po tužbama po osnovu kolektivnih ugovora, koji donose milione maraka pritiska na budžet i koji se gomila svakog mjeseca za pedeset miliona i mi moramo tu stvar zaustaviti. To znači da zaustavljamo pritisak na budžet koji bi mogao dovesti do toga nema penzija, da nema invalidnina, da nema novaca za mnoge stvari i evo te dvije stvari su riješene – kazao je Izetbegović.

Ovaj zakon, smatra on, nije savršen i žao mu je što sa Sindikatom nije postignut sporazum, ali će se razgovori nastaviti, jer će se ponuditi sporazumi koji će korigovati i doraditi da još neke stvari budu u zakonu.

– Ovaj zakon je dio reformske agende i možda je najbolniji i najzahtjevniji zakon unutar agende, donesen je hrabro i ja sam uvjeren da će se kasnije pokazati da smo napravili pravu stvar – kazao je Bakir Izetbegović.