Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izgradnja prekograničnog mosta Ljubovija – Bratunac počinje u oktobru

BiH

most ljubovija bratunac (6)

Most Ljubovija – Bratunac počeće da se gradi u oktobru i biće završen u roku od dvije godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Njegova izgradnja će olakšati kretanje, podstaći još bliže povezivanje privreda Srbije i Bosne i Hercegovine i pomoći u privlačenju investicija u opštinama s obje strane Drine, zaključak je sastanka predstavnika lokalnih vlasti Bratunca i Ljubovije sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Trenutno na potezu od oko 200 kilometara uz granicu na Drini ne postoji most koji može da podnese teški teretni saobraćaj. Postojeći most preko rijeke Drine koji povezuje opštinu Bratunac sa Ljubovijom od 2008. godine je zatvoren za robni promet, a o izgradnji novog graničnog prelaza govori se već deset godina.

most ljubovija bratunac (6)

“Za ekonomski i poljoprivredni razvoj jedne opštine transport je problem kada morate da vozite 50, 100 ili 200 kilometara do najbližeg graničnog prelaza. A ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da sve više robe putuje na Bliski istok i Balkansko poluostrvo ovo će biti najkraća trasa i ka Makedoniji, Bugarskoj i Turskoj. Ovaj most biće veza centralne Srbije i BiH”, istakao je nakon sastanka Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Do sada je urađena studija opravdanosti, generalni i idejni projekat, dok će dokumentacija potrebna za dobijanje građevinske dozvole biti pripremljena do 1. septembra. Odmah potom moći će da krenu i radovi, jer će ljetnji mjeseci biti iskorišćeni za tendersku proceduru na kojoj će biti izabrani izvođač radova i nadzorni organ. Most bi trebalo da bude završen u naredne dvije godine.

“Dužina mosta je 227 metara, sa dvije saobraćajne trake širine od po šest metara, imaju dvije pješačke i biciklističke staze s tim što prateću infrastrukturu u smislu granične kontrole i carinske kontrole, odnosno ti objekti će biti izgrađeni na teritoriji BiH”, rekao je Vidoje Jovanović, pomoćnik predsjednika opštine Ljubovija.

Učesnici sastanka danas su sa potencijalnim izvođačima radova koji su se prijavili na tender obišli lokaciju gdje je planirana gradnja novog mosta.

Ukupna vrijednost radova je 12 miliona eura, od čega je učešće Srbije nešto više od šest miliona eura, a ostatak finansiraju Bosna i Hercegovina i bh. entitet Republika Srpska. Ovim projektom trebalo bi da bude ostvaren napredak u ekonomskom, privrednom, socijalnom, obrazovnom i zdravstvenom sektoru sa obje strane rijeke Drine.