Na 400 metara kvadratnih

Izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli: Potrebno obezbijediti finansiranje nakon otvaranja

roditeljska kuca tuzla33 (2)

Psihotarapeut Sabina Duman ističe kako su djeca i kompletna porodica izloženi velikom emocionalnom šoku

Sredinom godine u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, nedaleko od Klinike za dječije bolesti, položen je kamen temeljac za gradnju Roditeljske kuće koju će koristiti mališani oboljeli od malignih bolesti i njihovi roditelji.

Prikupljena je dokumentacija, obavljeni pripremni radovi, a sama Roditeljska kuća je specifične gradnje i bit će objekat koji do sada nije rađen u Bosni i Hercegovini.

Prostirat će se na 400 kvadratnih metara, imat će pet apartmana, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj… Roditelji desetak mališana koji su na intenzivnom liječenju u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla i još 20-ak koji bar jednom sedmično moraju posjetiti Odjel hematologije kao tranzicijsko rješenje koriste tzv.porodični stan u naselju Brčanska Malta.

Šta znači za porodicu boravak u Roditeljskoj kući veoma dobro zna Atifa Buldić – Bešić, glasnogovornica Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, jer je u takvom objektu, zajedno sa kćerkom, provela sedam mjeseci.

„Roditeljska kuća je jedan revolucionaran projekat na našim prostorima. Mi smo prvi koji smo izgradili takav objekat u Bosni i Hercegovini po ugledu na takve kuće širom Evrope, a ima ih zaista mnogo. Mi pružamo smještaj u okviru Roditeljske kuće, dajemo roditeljima i djeci sve ono što im je potrebno za funkcionisanje jedne porodice, to su higijenski potrepštine, osnovne životne namirnice… Međutim, nemjerljiv je i neprocjenjiv taj osjećaj doma koji imaju, taj osjećaj da ponovo mogu biti porodica, to je u biti mjesto gdje ponovo dobijate svoj prijašnji život nazad, pa barem i na trenutak“, istakla je za Anadolu Agency (AA) Atifa Buldić – Bešić.

Psihotarapeut Sabina Duman ističe kako su djeca i kompletna porodica izloženi velikom emocionalnom šoku. Kroz godine rada da roditeljima i djecom ističe kako će Roditeljska kuća donijeti novu energiju u njihovoj borbi za opakim neprijateljem.

„Nekad je dovoljno da ih samo pogledate i da im ništa ne kažete ili dijete ili majku. Sada kada vraćam film i kada razmišljam o djeci koja su prošla kroz ovih nekoliko godina odjeljenje u Tuzli, svi su nekako preko noći ostajali u bolnici“, rekla je Sabina Duman.

Djeci je veoma teško. U bolnici ostaju sa majkama, ali nemaju zagrljaj oca, nema više igre sa braćom ili sestrama. Izloženi su dijagnostičkim procedurama i terapijama, a pauzu između dvije kemoterapije moraju provoditi u bolnici. No, kada se otvori Roditeljska kuća u Tuzli to više neće biti slučaj.

„Uvijek ostane taj jaz bez kontakta, za dijete ne milovanja, ne sjedenja u očevom krilu jer majke ostaju s djetetom u bolnici, sa braćom i sestrom posebno, tako da se svodi na online komunikaciju koja naravno nikako nije dovoljna da bi omogućila jedno uspješno izlječenje, a znamo da je u procesu izlječenja sve bitno“, kazala je Sabina Duman.

Zahvaljujući Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt obezbijeđeno je 800.000 KM. Ogromnu podršku pružile su Islamska zajednica u BiH, UKC Tuzla, Vlada TK i Skupština TK, te ambasador Roditeljske kuće Miralem Pjanić, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Nakon otvaranja Roditeljske kuće, koje se planira sredinom 2022. godine, neophodno je obezbijediti novčana sredstva za njeno normalno i nesmetano funkcionisanje.

„Procijenjeni budžet za roditeljsku kuću u Tuzli je na 100.000 KM godišnje za njeno nesmetano i totalno funkcionisanje. Mislimo da to zaista nije veliki iznos kada vi skupite sa svake strane pomalo onda nećete oštetiti ni jednu općinu previše, ni budžet kantona, a imat ćete sredstva koja su zaista neprocjenjiva, koja donose veliki benefit za djecu oboljelu od raka, ali i širu društvenu zajednicu“, zaključila je Atifa Buldić – Bešić, glasnogovornica Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.