Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Izjednačeni koeficijenati uposlenih u osnovnim i srednjim školama

l_1b53ffa8d004f4050023c49be98c0ff5
Foto: Branka Soldo/Fena

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović nije krio zadovoljstvo potpisivanjem spomenutog ugovora kojim je, kako je kazao, povećan životni standard zaposlenih u osnovnom obrazovanju

Između Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i dvije sindikalne organizacije koje okupljaju zaposlenike u osnovnim školama HNK u Mostaru su u petak potpisane Izmjene Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja u tom kantonu, čime su izjednačeni koeficijenti uposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Izmjene ugovora su uime Vlade HNK potpisali predsjednik Vlade Nevenko Herceg i ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Rašid Hadžović, a uime sindikata za osnovno obrazovanje u HNK, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNK Edin Sarajlić i predsjednik Sindikata učitelja HNK Goran Miličević.

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović nije krio zadovoljstvo potpisivanjem spomenutog ugovora kojim je, kako je kazao, povećan životni standard zaposlenih u osnovnom obrazovanju.

-Nakon pet mjeseci pregovora sindikata osnovnog obrazovanja i Vlade HNK dogovoreno su izmjene kojim su izjednačeni koeficijenti uposlenih u osnovnim školama s koeficijentima uposlenih u srednjim školama u HNK. Na taj način će uposlenici u osnovnim i srednjim školama imati iste plaće – pojasnio je resorni ministar Hadžović na konferenciji za medije u petak.

Po njegovim riječima, od 2015. godine, u ovisnosti od kategorije, riječ je o povećanju plaća u iznosima od 50 do 60 posto.

-Standard naših zaposlenika u prosvjeti značajno je unaprijeđen i za to smo danas, potpisom osigurali cca 2,5 miliona KM, što nije proizvoljni nego održivi dogovor – podvukao je Hadžović.

Pritom je naglasio kako je u pregovorima dogovoreno i povećanje plaća za čistačice, domare te računovodstva i administrativne radnike i u osnovnim i srednjim školama.

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg također je pozdravio potpisivanje jubilarnog 15. granskog kolektivnoga ugovora u mandatu ove Vlade.

Usto, čestitao je pregovaračkom timu i sindikatima koji su, kako kaže, bili ustrajni, ali i korektni u pregovorima, kao i županijskoj vladi koja je podržala nastojanja da se riješe problemi u obrazovanju.

-Ovim Kolektivnim ugovorom ispravljamo, rekao bih, višegodišnju nepravdu prema učiteljima, nastavnicima koji su sa istom stručnom spremnom za isto radno mjesto, bili manje plaćeni od svojih kolega u srednjim školama – istaknuo je Herceg.

Naglasio je i kako ovim izmjenama popravljaju materijalni status izvannastavnog osoblja koji su, ocijenio je, zbog manjih primanja, a s druge strane i porasta životnih troškova, bili najviše pogođeni ovim poremećajima na tržištu i svjetskom krizom.

-Ponosan sam sa svim dosadašnjim kolektivnim ugovorima, bilo da su u zdravstvu, prosvjeti ili za državne službenike i radnike u pravosudnim tijelima, te policiji kojima smo, prije svega, popravljali materijalni i radno pravni status uposlenika – naveo je predsjednik Vlade HNK, podsjetivši da Kanton skrbi za više od 11 000 uposlenika koji se financiraju iz proračuna, izvanproračunskih fondova ili iz grantovskoga financiranja. Rekao je i kako su imali kontinuiran i korektan, pa i prijateljski dijalog sa socijalnim partnerima.

-Danas umjesto nezadovoljstva i prosvjeda imamo korektnu i osvjedočenu suradnju i zadovoljstvo uposlenika, a samim time i njihovih sindikalnih organizacija – zaključio je predsjednik Vlade HNŽ-a. Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNŽ-a Edin Sarajlić, kao i ostali potpisnici, izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom, rekavši kako je ovo prvi put u postranome razdoblju da je osnovno obrazovanje postavljeno na mjesto koje mu pripada, odnosno da se konačno shvatila važnost osnovnoga obrazovanja.

-Nadam se da će buduća vlada biti na ovom ‘fonu’ i odgovoriti izazovima koji budu pred obrazovanjem – rekao je Sarajlić koji smatra da bi se trebalo krenut u izradu donošenja novog zakona o osnovnom obrazovanju koji je star dvadesetak godina.

– Veličina ovog kolektivnog ugovora je što ga nismo morali izboriti štrajkovima i prosvjedima nego smo se dogovorili za stolom – naveo je predsjednik Sindikata učitelja HNK Goran Miličević, dodavši kako bi djelatnici trebali biti zadovoljni ovim izmjenama Kolektivnoga ugovora iako, naravno, uvijek ima mjesta za poboljšanje uvjeta.