Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izlila se rijeka Spreča, poplavljeno više od 60 hektara Sprečkog polja

BiH

spreca poplave

Prema podacima Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Gračanica, rijeka Spreča se izlila. Njen vodostaj jutros u 07.00 sati je bio 377 cm. Poplavljeno je više od 60 hektara Sprečkog polja, kazala je Feni glasnogovornica FUCZ Majda Kovač.

Dodala je da su “vatrogasci imali intervenciju u Mjesnoj zajednici Orahovica na stambenom objektu gdje su ispumpavali vodu sa pumpama, te da su riječice u koritima ali su nadošle”.

– Prema podacima Operativnog centra FUCZ Tešanj sinoć do 01.00 sat zabilježen je porast vodostaja malih pritoka Usore kao i rijeka Usora. Od 02.00 sata do jutros je u blagom opadanju – kazala je Kovač, dodavši da nema informacija o plavljenju kuća.

Prema njenim riječima, na terenu su postavljali vreće i radila je mehanizacija.

– Trenutno drže situaciju pod kontrolom – kazala je Kovač.

Prema podacima Operativnog centra FUCZ Usora, kako je kazala Kovač, jutros nema novih informacija osim da je sinoć oko 22.00 stanje bilo stabilno.

Prema podacima Operativnog centra FUCZ Gradačac, put Gradačac-Gračanica je u prekidu, naglasila je Kovač dodavši kako je “sinoć bio u prekidu put Gradačac-Šamac ali je jutros prohodan”.

-Interveniralo je preduzeće “Jata”. Poplavljena je lijeva strana prema Šamcu, poljuprivredno zemljište kao i lijeva strana Gradačac-Ormanica. Prijavljeno je par klizišta, ali nema uroženog stanovništva – istakla je Kovač.

Kako je Feni rečeno iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo vodostaji na području KS su blago povišeni ali poplava nema.