Izložba slika učesnika Internacionalne likovne kolonije u Počitelju

pocitelj-kolonija3

Izložba slika grupe autora koji su ove godine boravili u Internacionalnoj likovnoj koloniji Počitelj upriličena je danas za učesnike Međunarodnih susreta mladih stvaralaca “City of art – Počitelj”.
Kolonija okuplja umjetnike gdje se u podneblju neobične ljepote, čudesnog ambijenta i nesvakidašnje stvaralačke atmosfere druže, razmjenjuju iskustva i ostvaruju kontakte.

Budući da svake godine u Koloniju dolaze umjetnici iz cijelog svijeta, ove godine autori slika su iz Njemačke, Meksika, Kosova, Slovačke, Makedonije, Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH.
Historičar umjetnosti Tarik Silajdžić kazao je Feni da se radi o 30 slika većeg formata koje će biti pripojene fundusu Kolonije koji je proglašen nacionalnim blagom.

Tehnike koje su rađene najviše su akrili i ulje na platnu. Kao jednog od najboljih, Silajdžić je izdvojio slikara Samira Sufija iz Tuzle koji je napravio četiri slike u Koloniji.

pocitelj kolonija1

– Sve slike su u domenu realističkog tretmana kao i većina ostalih slika, ali njegove su dosad najviše došle do izražaja. Karakteristično za njega je što je koristio novinski papir kao pozadinu – objasnio je.
Najavio je da će ova izložba biti održana i u Sarajevu u Galeriji Roman Petrović.
Menadžer Udruženja likovnih umjetnika BiH i voditelj Internacionalne likovne kolonije Počitelj Denis Jeina kazao je Feni da je ovo 51. godina kako umjetnici iz cijelog svijeta traže inspiraciju u vječnim ljepotama Počitelja.

Podsjetio je da je tokom rata Kolonija devastirana, jer je munara od minirane Šišman Ibrahim-pašine džamije pala na koloniju i uništila je. Obnovljena je zahvaljujući Vladi Federacije BiH, a bivši predsjednik Udruženja Mensud Kečo je spašene slike vratio iz Čapljine.

Najavio je da će Dan otvorenih vrata Kolonije Počitelj biti upriličen u septembru, kada će biti organizirana prigodna izložba dvije umjetnice Ilvane Kadijević i Mirsade Masal.
Također, u saradnji s Muzejom Alija Izetbegović 17. septembra će biti upriličena izložba pod nazivom “Moj bijeg u slobodu” u čast prvog predsjednika Republike BiH.
– Kolonija je jako posjećena ljeti i imamo dosta posla, međutim zimi su vrata zaključana. Ali, imamo naznaka da ćemo u saradnji sa susretima “City of art” uspjeti privući umjetnike u Počitelj i zimi – zaključio je.