BiH

područje cazina

Izmješteno 160 migranata sa dvije lokacije, među njima bilo i 29 malodobne djece

03/06/2021

Inspektori Službe za poslove sa strancima su na dvije lokacije u Cazinu zatekli 160 migranata među kojima je bilo 19 porodica sa 29 malodobne djece

Služba za poslove sa strancima preduzela je operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području Cazina, u Bosni i Hercegovini, i to na dvije lokacije, Šturlić i Hadžin Potok, gdje su migranti boravili u improvizovanom smještaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Inspektori Službe za poslove sa strancima su na lokacijama zatekli 160 migranata među kojima je bilo 19 porodica s 29 malodobne djece. U najvećem broju riječ je o državljanima Afganistana i Irana te je izvršena njihova relokacija, smještaj i zbrinjavanje u privremeni prihvatni centar ”Lipa“. Trenutno se provode aktivnosti medicinskog pregleda, identifikacije i registracije istih te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra ”Borići” i ”Lipa”.

Aktivnosti su provedene u saradnji s policijskim službenicima MUP-a USK-a te uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije SOS Bihać.

Tokom provođenja ovih aktivnosti pronađeno je pet maloljetnika bez pratnje o čemu je odmah obaviješten Centar za socijalni rad radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i njegovog daljeg smještaja i zbrinjavanja.

Provođenje navedenih aktivnosti je nastavak koordinacije Službe za poslove sa strancima sa lokalnim vlastima u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima na području Unsko-sanskog kantona, te će se ovakve aktivnosti nastaviti kontinuirano provoditi u narednom periodu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.