Predmet “Zijad Mutap i ostali”

Izo Tankić novi član Sudskog vijeća

zijo tankic (1)

S obzirom na to da je zbog imenovanja novog člana Vijeća postojala mogućnost da suđenje u ovom predmetu bude vraćeno na početak, ipak strane u postupku su se usaglasile da se prihvate dokazi koji su izvedeni u dosadašnjem toku suđenja, koje je počelo u oktobru 2021. godine

Pred Sudom BiH danas je održano ročište u predmetu “Zijad Mutap i ostali”. Na ročištu je kao novi član Sudskog vijeća u ovom predmetu predstavljen sudija Izo Tankić. Do Tankićevog imenovanja došlo je 27. maja, a nakon što je sutkinja Džemila Begović, dotadašnja članica Vijeća otišla u starosnu penziju. Sudsko vijeće sada uz Tankića čine, sudija Branko Perić koji je i predsjedavajući, te sudija Nenad Šeleda.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

S obzirom na to da je zbog imenovanja novog člana Vijeća postojala mogućnost da suđenje u ovom predmetu bude vraćeno na početak, ipak strane u postupku su se usaglasile da se prihvate dokazi koji su izvedeni u dosadašnjem toku suđenja, koje je počelo u oktobru 2021. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. juni kada će Tužilaštvo BiH nastaviti sa izvođenjem svjedoka optužbe.

Ranije je Tužilaštvo BiH najavljivalo dolazak doktora Kemala Dizdarevića koji inače živi u inozemstvu, te predlagalo da on svjedoči danas, ali tome se usprotivila odbrana optuženih uz obrazloženje da novi član Vijeća za kojeg se tada nije znalo da je sudija Tankić, neće biti dovoljno upućen u predmet, a Vijeće je prihvatilo ovaj prigovor odbrane.

Podsjećamo, u ovom se predmetu sudi Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Do sada se među svjedocima Tužilaštva BiH našao veliki broj i zaštićenih svjedoka, od kojih su mnogi bivši ili sadašnji pripadnici MUP-a KS koji su iznijeli šokantne detalje o tome kako je vođena neprofesionalna i traljava istraga o stradanju Dženana Memića, a mnogi su pred Sudom BiH posvjedočili da smatraju da je riječ o ubistvu.

U dosadašnjem suđenju u ovom predmetu iskaze, odnosno svoje nalaze o zdravstvenom stanju Alise Mutap – Ramić iznosili su i vještaci i stručnjaci i niko od njih nije potvrdio da ona ima amneziju, koju Alisa Mutap – Ramić godinama koristi kao izgovor da se ne sjeća detalja iz noći kada je Dženan Memić zadobio povrede od kojih je kasnije preminuo.

I dok u ovom predmetu traje suđenje, nedavno je obznanjeno da Tužilaštvo BiH pokreće i istragu za ubistvo Dženana Memića.

Kao epilog, očekuje se da se konačno rasvijetle svi detalji o stradanju Dženana Memića i da se nakon što je i Vrhovni sud FBiH potvrdio da u ovom slučaju nije bilo saobraćajne nesreće krivci za smrt Dženana Memića konačno izvedu pred lice pravde koju već punih šest godina izbjegavaju, najvjerovatnije uz pomoć svojih političkih zaštitnika.