Izrada registra državnih službenika FBiH obaveza iz Reformske agende

BiH

Drzavna_sluzba

Neharmoniziranost zakona o državnoj službi među kantonima, ali i nepostojanje jedinstvenog registra broja državnih službenika u Federaciji Bosne i Hercegovine samo su neka od pitanja koja je potrebno riješiti što je i obaveza preuzeta Reformskom agendom.

Kako bi se razgovaralo o ovim, ali i drugim pitanjima koja su evidentna u organizaciji državne službe u Federaciji, Agencija za državnu službu FBiH organizirala je danas u Sarajevu sastanak s predstavnicima kantonalnih ministarstava pravde/pravosuđa i uprave.

Federalni ministar pravde Mato Jozić podsjetio je da se Federalna vlada opredijelila, kroz Reformsku agendu, da će raditi na donošenju jedinstvenog zakona na nivou Federacije o državnim službenicima, dodajući da je u toku priprema registra državnih službenika.

Cilj je, kazao je Jozić, da se izgradi jedinstven registar te da se napravi “protočnost” službenika kako bi se svima pružile jednake šanse da postanu pomoćnici i rukovodeći državni službenici, ali je i naglasio da se kod izmjene zakona treba voditi računa o tome da ne postoje subjektivna pitanja na konkursu.

– Moramo doći u situaciju da najbolji državni službenici budu u mogućnosti da dođu na određene funkcije uz obavezno poštovanje nacionalne strukture – istaknuo je ministar Jozić.

Direktor Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić smatra da sam čin predaje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji od svih sudionika u državnoj službi očekuje postojanje administrativne strukture koja može odgovoriti tim zahtjevima.

Također, dodao je, da neharmoniziranost zakonodavnog okvira u oblasti državne službe otežava efikasan rad svih drugih struktura, a to znači da nisu isto tretirani državni službenici u Bihaću, Tuzli, Mostaru, Sarajevu ili Širokom Brijegu i nemaju isti status.

– Zato smo pokrenuli inicijativu da sagledamo probleme na kantonalnom nivou kako napraviti jedinstveni sistem i u okviru nadležnosti svih nivoa vlasti ovo pitanje rješavati. Presudom Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine rečeno je da pitanje državne službe spada u sferu socijalne politike, što je zajednička nadležnost federalne i kantonalne vlasti – naglasio je Begić.

O ovom načinu zajedničkih nadležnosti federalna i kantonalan vlast se sporazumijevaju, ali do sada nije postojao taj sporazum zbog čega je evidentan slučaj fragmentiranost državne službe, stoga je Agencija pokrenula 15 inicijativa za rješenje ovih pitanja, dok je cilj osavremeniti konkursnu proceduru i uvesti on-line prijave.

Begić je još iznio i podatak da je, prema još nepotpunim evidencijama Agencije u FBiH, prosječna dob državnog službenika 50 godina, zato je potrebno naći način za podmlađivanje državne službe da bi se odgovorilo potrebama građana, ali i izazovima na putu ka EU.

Predsjednik Sindikata državnih službenika Federacije Samir Kurtović ukazao je na manjkavosti zakona o državnoj službi posebno zbog činjenice da rukovodioc institucije može odabrati s liste uspješnih koje dostavi Agencija, primjera radi, devetog kandidata.

Dodao je su članovi sindikata državni službenici svih institucija od mjesnih zajednica, općina, kantona do Federacije, a prema njihovim evidencijama 25.000 je državnih službenika u FBiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih, ali i nevladinih organizacija koje učestvuju u reformskom procesu javne uprave u BiH, a među njima i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno koji je izrazio nadu da će registar službenika uskoro biti izrađen.

– Jedino s jakom državnom službom i javnom upravom moguće je pristupanje BiH Evropskoj uniji i svi se slažu da su poboljšanja u ovoj oblasti neophodna. Sa Svjetskom bankom radimo u okviru IPA projekta da bismo dobili podatke o broju zaposlenih – zaključio je Sinno.

Tokom sastanka će biti razmijenjene informacije o stanju državne službe, s osvrtom na zakonodavni okvir, a bit će govora i o ključnim preporukama Evropske komisije o unapređenju stanja u ovoj oblasti.