Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izradom božićnih jaslica 83-godišnja Danica Marić iz Mostara stekla “bogatstvo”

BiH

Izradom božićnih jaslica 83-godišnja Danica Marić iz Mostara stekla bogatstvo (12)

Simbol Božića su jaslice, jer one predstavljaju mjesto Isusovog rođenja, stav je 83-godišnje Danice Marić iz Mostara koja je kroz dva desetljeća izradom jaslica za blagdanske dane stekla pravo “bogatstvo”.

No bogatstvo kako ističe nije u novcu jer ona maketu mjesta Isusovog rođenja prodaje po simboličnim cijenama čime sebi osigurava materijal za rad.

Na taj način je izradila jaslice i za brojne sakralne objekte, među kojima s ponosom ističe crkvu sv. Jakova u Međugorju i Etno selo, te mostarske crkve sv. Mateja na Rudniku i Dom SV. Ante u Cimu, a kako je najavila posebne će dogodine napraviti za crkvu sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Simbolika jaslica

Jaslice je odlučila sama praviti prije 20 godina, nakon što je vidjela one koje su tada bile izložene u međugorskoj crkvi.

“Za vrijeme Božića, u svim propovijedima i svim pričama o tom blagdanu se stalno ponavlja kako se Isus rodio u štalici na slamici. Prema tome shvatila sam da su zapravo jaslice najsnažniji simbol Božića i poželjela sam ih imati u svome domu”, kazala je Danica navodeći kako je uživala tijekom pravljenja prvih jaslica.

Tko god je vidio njezinih ruku djelo bio je zadivljen. Spontano se pčelo prepričavati o njezinu radu, pa su i narudžbe stizale sa svih strana, tako da sada više od stotinu mostarskih obiteljima u svome domu ima jaslice koje je ona izradila.

“Svake godine napravim šestore ili sedmore jaslice, što veće što manje, ali nije bilo godine da barem troje nisam i poklonila”, kazala je Danica navodeći kako je imala pune ruke posla u pred blagdanske dane i ove godine. Jaslice kako tvrdi mogu trajati desetljećima ako se čuvaju, jer ih radi od autentičnog materijala koji sakuplja tijekom čitave godine.

U proljeće na Gorancima iznad Mostara gdje je odrasla redovito srpom žanje ozimicu (ječam) od koje pravi krov za jaslice, jer je to kako tvrdi materijal kojim su se u davna vremena pokrivale kuće ‘krovare’, a uz dobro pošivanje krovovi bi trajali i 20 godina.

“Nabavljam posebnu dasku od koje radim konstrukciju kao i kamen koji sa posebnim ljepilom pričvršćujem za konstrukciju kako bi dobila autentični izgled objekata sa Goranaca kakvih se iz djetinjstva sjećam”, kazala je Danica uvjerena da je takva bila i štalica u kojoj se Isus rodio.

Jaslice veličine jedan metar sa 80 centimetara u njezinom dvorištu već deset godina plijene pažnju prolaznika u vrijeme božićnih blagdana, kao i način ukrašavanja sa svim biblijskom likovima.

Biblijska priča

Marija i Josip sa malenim Isusom u štalici obloženoj slamom, kao i tri kralja koja se donoseći darove (zlato, tamjan i smirna) dolaze pokloniti, su neizostavni baš kao i zvijezda repatica iznad koja ih je dovela do mjesta Isusovog rođenja, da bi se dočarala biblijska priča tog događaja.

Da bi prizor bio potpun ne zaboravljaj

u se ni likovi pastira niti ovaca i ostalih domaćih životinja tog vremena. No, kako naglašava svaka obitelj treba uživati u aranžiranju i postavljanju jaslica, jer je to poseban osjećaj koji se treba svaka obitelj doživjeti.

“U postavljanju figura treba sudjelovati svaki član obitelji i nikako izostaviti božićne pjesme ni biblijske priče o rođenju Isusovom, zbog kojeg se one i postavljaju”, to Danica savjetuje svima koji preuzimaju jaslice, jer ističe ‘Božić je blagdan obitelji, veselja i mira’.