Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon što je ukoren

Izrael sklanja Gendlera sa pozicije ambasadora za BiH, imenovana je nova ambasadorica

galit peleg gendler

Peleg je prije devet godina posjetila Bosnu i Hercegovinu, tačnije Banja Luku, Sarajevo i Mostar. Nakon imenovanja se oglasila na Twitteru, navodeći kako nije mogla odoliti divljenju ljepoti naše zemlje

Nakon što je izraelski premijer i ministar vanjskih poslova Yair Lapid ukorio Noaha Gala Gendlera, jer je podržavao izborne reforme u BiH, za ambasadora Izraela u Tirani, koja je zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, imenovana je Galit Peleg.

Ona je do sada bila na funkciji direktora Odjela za javnu diplomatiju i akademske poslove u Generalnom konzulatu Izraela u Njujorku. Peleg je služila kao oficir u Izraelskim odbrambenim snagama, a nakon što je odslužila vojni rok studirala je na Hebrejskom univerzitetu.

Inače, Peleg je prije devet godina posjetila Bosnu i Hercegovinu, tačnije Banja Luku, Sarajevo i Mostar. Nakon imenovanja se oglasila na Twitteru, navodeći kako nije mogla odoliti divljenju ljepoti naše zemlje.

– Ko bi mogao znati da ću se devet godina kasnije vratiti kao izraelski ambasador u ovoj zemlji – napisala je Peleg.

Ko je nova ambasadorica?

Galit je bila na poziciji šefa Odjela za javnu diplomatiju i akademske poslove u Generalnom konzulatu Izraela u New Yorku. Služila je kao oficir u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), a nakon odsluženja vojnog roka studirala je na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu gdje je diplomirala na dva odsjeka: Islamske i bliskoistočne studije i Međunarodne odnose. Tokom studija Galit je radila sa tinejdžerima kroz nekoliko projekata, institucija i internata u Haifi i Jerusalimu.

Godine 1998. pridružila se izraelskoj diplomatskoj službi kao kadetkinja. U periodu 1999-2000 bila je zamjenica ambasadora u Maroku. Od 2001-2005 bila je zamenica ambasadora u Srbiji, gde se fokusirala na ponovno uspostavljanje međusobnih odnosa između Izraela i Srbije tokom procesa raspada Jugoslavije.

U periodu 2007-2011, Galit je bio šef kancelarije za vezu sa Evropskim parlamentom u Misiji Izraela pri Evropskoj uniji u Briselu.

Nakon povratka u Jerusalim, vodila je posebne projekte u oblasti „brendiranja Izraela“ i radila sa vodećim PR firmama u Evropi, preko svoje pozicije u Odjelu za medije i odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova. Pokrenula je kampanju pod nazivom “Start Tel Aviv” za promociju Izraela kao start up nacije, u saradnji sa gradom Tel Avivom. Ovaj program, koji dovodi nejevrejske poduzetnike u Izrael i pretvara ih u “ambasadore Izraela”, nastavlja se i danas u više od 50 zemalja širom svijeta.

Tečno govori hebrejski, engleski, francuski, a govori arapski i srpski jezik.​