galit peleg

Izraelska ambasadorica neugodno iznenađena potezom Karić: Postoji nešto veće iza prepreka

Benjamina Karić
FOTO: A. Kajmović/Fena
Benjamina Karić

Kako ističe, nisu se niti u jednom trenutku pokolebali oko te odluke, čak i kada su im pristizale zamolbe s različitih strana i tražili da “događaj ne održimo u sarajevskoj Vijećnici, Vi ste bili ti koji ste došli do rješenja koje je pomoglo da se pronađe kompromis zajedništva”

Ambasadorica Izraela u Bosni i Hercegovini, Galit Peleg uputila je pismo gradonačelnici Benjamini Karić u kojem je obavještava o razlozima primoranosti da se nedavni prijem povodom 75. obljetnice države Izrael umjesto u sarajevskoj Vijećnici održi na drugom mjestu.

-Prilikom našeg prvog susreta u martu prošle godine, bila sam oduševljena kada ste pričali o Sarajevu i Jeruzalemu, a još više kada ste bili dovoljno ljubazni da prihvatite ideju da prijem povodom 75. Dana nezaivsnosti Države Izrael održimo u vašoj prekrasnoj zgradi sarajevske Vijećnice. Naša zamisao je bila poslati poruku zajedništva iz jedinstvene zgrade koja također služi kao gradska vijećnica glavnog grada Bosne i Hercegovine, navodi Peleg u pismu.

Kako ističe, nisu se niti u jednom trenutku pokolebali oko te odluke, čak i kada su im pristizale zamolbe s različitih strana i tražili da “događaj ne održimo u sarajevskoj Vijećnici, Vi ste bili ti koji ste došli do rješenja koje je pomoglo da se pronađe kompromis zajedništva”.

-Sarajevo je stoljećima simbol jevrejskog života, ovdje je prisutna jedna od najznačajnijih i najstarijih jevrejskih zajednica u Europi. Stoga morate razumjeti neugodno iznenađenje koje me pogodilo kada sam dobila e-mail da nam je zabranjeno isticanje Izraelske zastave, kao i drugih jevrejskih simbola na pročelju Vijećnice. Ove godine slavimo 75. godišnjicu postojanja države za kojom je jevrejski narod čeznuo 2.000 godina u progonstvu. Godine progona i pogroma tokom kojih je jevrejski narod imao jedan san, jednu nadu, kako stoji u našoj himni: “Biti slobodan i oslobođen narod u svojoj zemlji”, navodi se u pismu.

Kako piše izraelska ambasadorica, poslije toliko godina čežnje, nakon što je Izrael postao država, “možete li zamisliti da slavimo, a da ponosno ne mašemo našom plavo-bijelom zastavom?”

-Budući da naš zahtjev nije bio previše ekstreman, a također se temelji na presedanima od samo prošle godine, nemam drugog izbora nego vjerovati da postoji nešto veće iza ovih prepreka s kojima se suočavamo samo dan prije održavanja prijema. Stoga sam nakon ozbiljnog razmišljanja odlučila prijem premjestiti negdje drugdje, gdje se poštuje naša zastava, kao što i mi poštujemo vašu, napisala je ambasadorica Peleg u pismu gradonačelnici Sarajeva.